Lege pentru educaţia financiară în școli
ActualitatePolitica 17 februarie 2021 D.C.
Prima lege iniţiată de mine în actualul mandat se referă la introducerea educaţiei financiare în învăţământul pre-universitar. Alături de mine, propunerea a fost semnată de doamna deputat Natalia Intotero, preşedinta Comisiei penrtru învăţământ din Camera Deputaţilor, şi de domnii deputaţi Cristea Andi, Lungu Daniel şi Ţepeluş Laurenţiu.
Am iniţiat această lege deoarece consider că orice absolvent de liceu are nevoie de cunoștiințe de bază cu privire la gestionarea unui buget propriu.
Orice elev trebuie să cunoscă la finalul celor 12 clase care este diferența dintre un activ și un pasiv, cum funcționează creditele (creditul ipotecar, creditul de nevoi personale, leasingul), care este diferența dintre un card de credit și un card de debit, ce înseamnă un IFN și cum funcționează creditele acordate pe termen scurt.
De asemenea, elevii ar trebui să cunoască care este importanța economisirii, alături de câteva elemente de bază cu privire la modul în care se poate investi pe bursă.
De foarte multe ori auzit în spațiul public sintagma ”românii sunt lipsiți de educație financiară”, este momentul să schimbăm acest lucru. Având în vedere că iniţiativa nu are impact bugetar, sper că va fi susţinută de parlamentarii din toate partidele şi vom avea în scurt timp ore de educaţie financiară în şcoli.
Mirela Furtună, deputat PSD Tulcea