Muzeul de Artă din str. Grigore Antipa, nr.2, invită vizitatorii să contemple opera „Fete la cules de fructe”- ulei/carton, aparținând colecției de pictură, lucrare al cărui creator este Rodica Maniu (n. 11 martie 1890, București – d. 14 mai 1958, București).
„În contact direct cu lumea ei, fără preconcepții, fără contrafaceri, mai mult sau mai puțin arhaizate, Rodica Maniu a știut să o înfățișeze direct, cu spontaneitate, bazată pe desavârșire tehnică, fruct al unei îndelungate îndeletniciri de bună calitate picturală…. Poezia degajată din poziția ei de artistă dă în general picturii ei farmecul adevărat trăit și transpus, care rămâne o mare lecție de arta pentru noi, colegii ei, un mesaj pentru cei mai tineri.”
- H. Maxy
”Fiica profesorului de drept Grigore Maniu şi a Mariei (născută Călinescu), sora scriitorului Adrian Maniu (1891–1968), Rodica Maniu studiază pictura (1905–1908) în particular cu Nicolae Vermont, apoi continuă la Académie Julian şi Académie de la Grande Chaumière din Paris, unde îi are profesori pe Lucien Simon, Charles Cottet şi René Ménard.
În 1923 s-a căsătorit cu pictorul Samuel Mützner (1884–1959), cu care locuieşte un timp la München şi Paris. Expune, pentru prima dată, la Salon des Indépendants (1910), iar din 1912 la „Tinerimea artistică”. Odată consacrată, participă la expoziţii internaţionale, cum ar fi Bienala de la Veneţia (1924) sau Expoziţia Internaţională de la Barcelona (1929), şi organizează expoziţii personale, lucrările ei fiind remarcate de criticii A. Thiébault-Sisson şi Arsène Alexandre.
Lucrează grafică, acuarelă şi ulei. Operele ei cuprind: peisagistică (Havuz la Tivoli, Peisaj-Cenzano, Peisaj din Roma, Peisaj din Corsica, Stânci la Caliacra, Capul Caliacra), imagini ale locurilor pe care le-a vizitat (Prăvălii din Damasc, Stradă din Orient, Interior de bazar la Ierusalim, Arabi, Moscheea Omar), lumea satului (Culesul bumbacului, Fete la cules de mere, Cules de vie, La vie, Şezătoare la ţară) şi portretistică (Femeie în albastru, Balerina, Femeie cu mandolină, Cântăreaţa din lăută, Portret de copil, Portret de bătrână).”
Sursa: http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Rodica_Maniu
Cătălina Popa – Responsabil Relații Publice |