Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

MAESTRUL ȘI SĂLBATICII! Ștefan COMAN, înlăturat de politruci de la conducerea Ansamblului „Baladele Deltei” MAESTRUL ȘI SĂLBATICII! Ștefan COMAN, înlăturat de politruci de la conducerea Ansamblului „Baladele Deltei”
Ștefan Coman, un monument al folclorului tulcean dobrogean și național a deranjat prin notorietate, succes profesional și dragostea cu care este înconjurat, niște politruci... MAESTRUL ȘI SĂLBATICII! Ștefan COMAN, înlăturat de politruci de la conducerea Ansamblului „Baladele Deltei”

Ștefan Coman, un monument al folclorului tulcean dobrogean și național a deranjat prin notorietate, succes profesional și dragostea cu care este înconjurat, niște politruci mici si urâți la suflet. Deși putea continua să muncească pentru oameni, conducerea Primăriei a decis să nu îi prelungească mandatul la conducerea Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”. Această decizie politică, cu acoperire administrativă, arată un caracter mic, foarte mic, al celor aflați vremelnic la conducerea Primăriei.

Sperăm că tulcenii și nu numai, să se mobilizeze exemplar și să iasă în stradă în fața Primăriei, ca semn de apreciere pentru maestrul coregraf Ștefan Coman.

„Dincolo de voința mea, sunt pus, astăzi, în fața unui „Rămas bun”!”

Citiți integral mesajul domnului Ștefan Coman, un OM care nu merita o astfel de ieșire din scenă.
„Peste câtva timp se vor împlini patruzeci și doi de ani de când, fiind pus să aleg între două locuri din lume, m-am înapoiat în Tulcea, spre a-i consacra tinerețea și pasiunea. Au fost ani frumoși, foarte frumoși, pe care i-am traversat cu oameni minunați alături, trecând prin întâmplări pe măsură. Jocul folcloric și spectacolul artistic, cultura noastră tradițională și particularitățile ei dobrogene au fost pasiunile care m-au purtat prin lumina acestor ani. Am izbândit, de cele mai multe ori, să împlinesc visurile mele și ale celor cu care mă întovărășisem pe această cale, iar semnele jalonând confirmarea au fost succesul de care ne-am bucurat și aplauzele spectatorilor noștri, în toți acești ani. Atunci când, în 1997, Consiliul Județean Tulcea a înființat Ansamblul Artistic „Baladele Deltei” am salutat ideea și am fost foarte bucuros să îl pod coordona și conduce, începând din anul 1998. La acea vreme, povestirilor arhicunoscute despre peștele deltei le adăugasem, deja, de cinci ani, povestea „Peștișorului de Aur”, o poveste care s-a dovedit a fi fermecată! Lângă el, cel mai mare festival internațional de folclor al copiilor, din România, înscris în calendarul Comitetului Internațional al Organizatorilor de Festivaluri Folclorice și cunoscut în întreaga lume, visul meu vechi „Baladele Deltei”, a prins trup și a venit să se așeze ca o etapă de maturitate, cu statutul de înalt nivel al profesionalismului, confirmat internațional la Dijon, în Franța, iar în țară, prin diplomele obținute constant și prin omagiul Ministerului Culturii și Identității Naționale, sub forma Diplomei de Excelență oferită ansamblului la aniversarea a 20 de ani de existență. Așa am reușit să organizez un demers cultural integrat, care, în mare, funcționa astfel: ansamblul de copii „Dorulețul” (pe care l-am înființat în anul 1990) selecta și pregătea tinerele talente, apoi, acestea, odată ajunse la adolescență, furnizau „Baladelor Deltei” dansatorii profesioniști deja pregătiți și deprinși, iar dintre acești profesioniști, cei care doreau și aveau chemare se dedicau activității de instructori coregrafi. Urmarea a fost că în numeroase localități ale județului sunt astăzi ansambluri artistice de copii, coregrafii provenind din foștii membri ai „Dorulețului” și dansatorii profesioniști ai „Baladelor Deltei”. Acești copii, ca și adulții amatori din cadrul școlii de dans înființate de mine, joacă acum jocuri dobrogene, nu improvizații, ci piese foarte vechi, culese pe vremea când ele se jucau în vatra satelor dobrogene și care, altfel, ar fi fost sortite pieirii! Veți putea vedea, astăzi, la orice nuntă sau petrecere mai mare, dansatori talentați, având legătură, într-un fel sau altul, cu acest demers cultural integrat: fie cu ansamblul de copii, fie cu cel de profesioniști, fie cu cel de amatori, căci sunt mii de suflete și mii de perechi de picioare care au trecut prin ele, din pasiune, de-a lungul anilor!
Dincolo de voința mea, sunt pus, astăzi, în fața unui „Rămas bun”!
Privind pentru prima oară din afara scenei la spectacolul care se desfășoară, îl adresez, deci, întregului colectiv al „Baladelor Deltei”, tuturor spectatorilor săi și tuturor colaboratorilor, oameni care s-au dovedit a fi deosebiți și pe care oricine ar fi fost mândru să-i întâlnească!
Vă mulțumesc tuturor, cu certa convingere că vă veți păstra în aceeași formă superioară în care vă știu. Și pentru că înainte de anul 1989 în lumea specialiștilor se spunea despre Dobrogea că nu are un folclor coregrafic, vă mulțumesc astăzi că, alături de voi și cu implicarea voastră nemijlocită, am scos la luminile rampei comoara ascunsă, latentă, pe care o știți, reușind să dăm identitate locului în care trăim. Astfel, după douăzeci și cinci de ani de existență, auzind numele „Baladelor Deltei”, nu va greși nimeni să spună: „Din Budapesta!”, așa cum se întâmplă în alte cazuri! Nu! – căci împreună am fixat Tulcea pe harta lumii!”a transmis maestrul coregraf Ștefan Coman.