Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

MINISTERUL TRANSPORTURILOR RĂSPUNDE SESIZĂRILOR FĂCUTE DE INSTRUCTORII AUTO TULCENI MINISTERUL TRANSPORTURILOR RĂSPUNDE SESIZĂRILOR FĂCUTE DE INSTRUCTORII AUTO TULCENI
Deputatul PSD Anișoara Radu continuă demersurile pentru rezolvarea problemelor semnalate prin intervenţiile repetate ale Federaţiei Naţionale a Formatorilor Auto din România pentru modificarea ordinului... MINISTERUL TRANSPORTURILOR RĂSPUNDE SESIZĂRILOR FĂCUTE DE INSTRUCTORII AUTO TULCENI

Deputatul PSD Anișoara Radu continuă demersurile pentru rezolvarea problemelor semnalate prin intervenţiile repetate ale Federaţiei Naţionale a Formatorilor Auto din România pentru modificarea ordinului ministrului transporturilor privind normele de autorizare a şcolilor de conducători auto.
Deputatul tulcean a transmis o întrebare pe această temă ministrului Transporturilor, Lucian Șova, atrăgând atenţia asupra situaţiei în care se află instructorii auto independenţi ca urmare a aplicării Ordinului nr.733/2013.
„Deşi Ordinul a fost modificat, acesta îngrădeşte în mod evident dreptul instructorilor la liberă practică.
Principalele deficienţe ale Ordinului, pe care le-am menţionat şi în declaraţia politică din septembrie 2017, sunt următoarele: Instructorii auto independenţi trebuie să se angajeze la o şcoală de şoferi sau să se organizeze, dar nu mai mult de 4, pentru a închiria o sală de curs;
Chiar dacă se organizează, instructorii vor trebui să angajeze separat câte un profesor de legislaţie rutieră, un inginer pentru predarea părţii de mecanică, un medic pentru predarea cursurilor de prim ajutor şi un contabil “a declarat deputatul Anișoara Radu.
Zilele trecute venit și răspunsul din partea Ministerului, reprezentanții acestuia considerând că nu este oportună o modificare a OMT nr. 733/2013 la momentul actual.
„Stimată doamnă deputat,
Referitor la întrebarea dumneavoastră, formulată în ședința Camerei Deputaților cu nr. 2913A/2018, înregistrată la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul cu nr. 1235/MRP în data de 15.02.2018, având ca obiect „Situația instructorilor auto independenți”, vă transmitem următoarele:
Ordinul MT nr. 733/2013 pentru aprobarea Normelor privind autorizarea școlilor de conducători auto și a instructorilor auto, a Normelor privind atestarea profesorilor de legislație rutieră și a instructorilor de conducere auto, a Metodologiei de organizare și desfășurare a cursurilor de pregătire teoretică și practică a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere, a Programei de școlarizare, precum și privind condițiile și obligațiile pentru pregătirea teoretică și practică a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere, a fost elaborat, promovat și aprobat cu respectarea tuturor procedurilor legale.
În acest sens, precizăm că anterior procesului de consultate publică aferent promovării OMT nr. 733/2013, pe parcursul anului 2012 au avut loc mai multe întâlniri în cadrul unor grupuri de lucru având ca tematică promovarea acestei reglementări, la care au participat atât reprezentanți ai organizațiilor școlilor de conducători auto cât și ai organizațiilor instructorilor auto, precum și reprezentanți ai unor instituții publice (MAI-DRPCIV, Consiliul Concurenței, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice).
Cu toate acestea, ordinul a fost contestat, însă instanțele de judecată au stabilit prin hotărâri definitive că dispozițiile OMT nr. 733/2013, astfel cum au fost emise de autoritatea de stat în domeniu la momentul anului 2013, sunt legale și justificate în integralitatea lor, fiindu-ne comunicat faptul că începând cu data de 31 mai 2017 OMT reintră în circuitul civil și produce efecte juridice ca urmare a soluționării ultimului dosar de instanță privind cererea de anulare a OMT nr. 733/2013 (dosar nr. 1009/2013).
Citam în acest sens, considerentele asupra recursului expuse de Înalta Curte în decizia nr. 754/2016: „U (MT), în calitatea sa de autoritate emitentă… a adoptat prin Anexa nr. 1 a Ordinului nr. 733 din 25 aprilie 2013 o reglementare necesară, proporțională și nediscriminatorie prin normele de autorizare a școlilor de conducători auto, deoarece au fost prevăzute condiții similare pentru ambele forme juridice de organizare (persoane juridice și persoane fizice autorizate), cu scopul de a se asigura baza materială adecvată pentru pregătirea teoretică și practică, în vederea obținerii permisului de conducere, o pregătire teoretică și practică reală și calitativă și desfăşurarea în bune condiții, cu posibilitatea verificării, a modului de examinare în vederea obținerii permisului de conducere”.
Referindu-ne strict la întrebările dumneavoastră, precizăm că la data de 01.09.2017 existau un număr de 2.190 de autorizații de instructor auto, iar un număr de 10.509 instructori auto erau angajați în cadrul școlilor de conducători auto. În prezent sunt valabile un număr de 628 de autorizații pentru școlile de conducători auto organizate de persoane fizice autorizate și un număr de 11.620 instructori auto angajați în cadrul școlilor de conducători auto.
Față de cele de mai sus, cifrele vorbind de la sine, considerăm că nu este oportună o modificare a OMT nr. 733/2013 la momentul actual.
Vă mulțumim pentru interesul exprimat și vă asigurăm că depunem toate eforturile pentru a răspunde prompt și pozitiv solicitărilor dumneavoastră “.