Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

„Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea” „Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea”
Pe data de 25 iunie 2025, la sediul Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Tulcea, s-a desfășurat atelierul gastronomic ucrainean în cadrul proiectului... „Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea”

Pe data de 25 iunie 2025, la sediul Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Tulcea, s-a desfășurat atelierul gastronomic ucrainean în cadrul proiectului „Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea”, derulat de Institutul Național al Patrimoniului și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Comunitatea ucraineană tulceană a fost reprezentată de Grupul vocal fondator „Zadunaiska Sici”. Printr-un demers de transmitere a cunoașterii la nivel intergenerațional, elevii doamnei Mirela Munteanu au fost inițiați în modelarea unor colaci de nuntă (șeșke), fiind îndrumați de doamnele Mirela Munteanu, Maria Efimov, Florica Sidorencu, Ștefana Calenic și Creița Pînzaru. De asemenea, acestea au pregătit câteva preparate reprezentative: pește marinat/ reba marinovana, știucă umplută/ șciuka naceneana, malasolcă/ malasolka, scordolea, plăcintă cu mere și nucă/ placenta iz yabloke i hurihe, plăcintă cu varză murată și nucă/ placenta iz kapustuiu kvasenuiu i hurihe.