Începând de sâmbătă, 11 aprilie, au intrat în vigoare noile reguli privind pensionarea femeilor, după ce Legea nr. 93/2019, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 354.
Conform actului normativ citat, femeile vor putea opta să lucreze până la 65 de ani, cu continuarea contractului de muncă, dacă optează în scris pentru acest lucru. Anul acesta, 2019, dacă au îndeplinit stagiul de cotizare, femeile se pot pensiona la vârsta de 61 de ani.
„Este important de știut faptul că femeile care vor dori să lucreze până la împlinirea vârstei de 65 de ani trebuie să depună o cerere, atenție, cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare şi a stagiului minim de cotizare.
Legea care-a intrat în vigoare începând cu data de 11 Mai a.c. prevede faptul că „la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacităţii de muncă în cazul invalidităţii de gradul I sau II.” Totodată, angajatorul nu va putea îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitate.
Reamintesc faptul că în Legea pensiilor, vârsta-standard de pensionare pentru femei este 63 de ani, dar acest lucru nu se aplică încă.
Anul acesta, 2019, dacă au îndeplinit stagiul de cotizare, femeile se pot pensiona la vârsta de 61 de ani. După cum știți deja, pentru bărbaţi, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. România s-a angajat ca până în 2023 să egalizeze, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, vârsta de pensionare la 65 de ani” a precizat deputatul tulcean.