Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Tulcea, în topul naţional ca performante Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Tulcea, în topul naţional ca performante
Conducerea Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Tulcea (OJFIR Tulcea) a prezentat ieri în cadrul unei conferinţa de presă un bilanţ al realizărilor pentru... Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Tulcea, în topul naţional ca performante

Conducerea Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Tulcea (OJFIR Tulcea) a prezentat ieri în cadrul unei conferinţa de presă un bilanţ al realizărilor pentru acest an.
În total, valoarea plăților efectuate de OJFIR Tulcea este de 59,6 milioane euro. Numărul contractelor încheiate este de 1046, în valoare de 90,4 milioane euro.
„La nivelul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Tulcea (OJFIR Tulcea), pentru anul 2017, valoarea plăților efectuate către beneficiarii PNDR 2014-2020 se ridică la 30,7 milioane euro, ceea ce reprezintă un nivel de absorbţie foarte ridicat care ne-a poziţionat pe un loc fruntaş în rândurile OJFIR-urilor din ţară. Creşterea absorbţiei la nivelul judeţului Tulcea, comparativ cu anii din urmă, s-a datorat măsurilor PNDR, bazate pe FEADR, aferente Strategiei Integrata de Dezvoltare a Deltei Dunarii-SIDD prin instrumentul numit Investiţia Teritorială Integrata – ITI Delta Dunării “ a declarat Sorin Iacob, director OJFIR Tulcea.
Numărul cererilor de finanțare prin submăsura 6.1 primite de OJFIR Tulcea este de 438, în valoare de 17,8 milioane euro. Valoarea celor 352 contracte semnate este de 14,3 milioane euro, plățile efectuate către beneficiarii acestei submăsuri fiind de 11 milioane euro.
Prin intermediul sM 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, AFIR a primit numai în acest an, 5.813 cereri de finanțare în valoare totală nerambursabilă de peste 87 de milioane de euro. Valoarea contractelor încheiate cu beneficiarii este de 49 milioane de euro. Plățile efectuate de către AFIR pentru dezvoltarea fermelor mici sunt în valoare de circa 48 milioane de euro.
OJFIR Tulcea a primit pentru finanțare prin această submăsură 147 cereri de finanțare, în valoare de 2,2 milioane euro. Valoarea contractelor încheiate este de 0,3 milioane euro, iar valoarea plăților se ridică la 1 milion euro
Prin PNDR 2020 fermierii au solicitat finanțare și pentru „investițiile în exploatații agricole” (sM 4.1), fiind depuse la AFIR 1.450 cereri de finanțare în valoare totală nerambursabilă de 667 milioane de euro. Pentru sM 4.1, AFIR a semnat în 2017 contracte în valoare de 266 milioane de euro și a transferat beneficiarilor 162 milioane de euro.
Dintre acestea, 183 cereri de finanțare au fost înregistrate la OJFIR Tulcea, valoarea acestora fiind de 71 milioane euro. Plăţile efectuate în 2017 au fost în cuantum de 14.8 milioane euro.
Prin intermediul sM 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole”, procesatorii au depus proiecte în valoare de peste 73 milioane de euro, din care AFIR a contractat 45 milioane de euro și a plătit până în prezent 22 milioane de euro.
Încă de la demararea PNDR 2020, s-a constatat un interes foarte crescut pentru submăsurile de finanțare ce vizează sectorul investițiilor non-agricole din mediul rural. Pe sM 6.2 „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole” AFIR a primit 2.826 de cereri de finanțare în valoare totală nerambursabilă de 146 milioane de euro. S-au semnat contracte de finanțare în valoare de 85 milioane de euro și s-au efectuat plăți însumând 60 milioane de euro.
Totalul cererilor de finanțare depuse pentru sprijin prin sM. 6.2 la OJFIR Tulcea este de 206, valoarea acestor fiind de 12,9 milioane euro. Valoarea plăților se ridică la 3.5 milioane euro.
De asemenea, pentru crearea și dezvoltarea de activități neagricole (sM 6.4), în 2017 s-au primit 848 de cereri de finanțare cu o valoare totală de 147 milioane de euro. Pentru acest sector, AFIR a semnat contracte de finanțare valorând aproximativ 72 milioane de euro. Valoarea plăților efectuate pentru beneficiarii sM 6.4 este de peste 17 milioane de euro.
OJFIR Tulcea a primit 66 cereri de finanțare prin sM 6.4 cu o valoare totală de 12,4 milioane de euro. Valoarea plăților efectuate pentru beneficiarii sM 6.4 este de peste 0,4 milioane de euro.
„În încheiere vreau să menţionez rolul extrem de important pe care îl reprezintă ITI Delta Dunării în absorbţia fondurilor europene necesare pentru dezvoltarea rurală a judeţului Tulcea. Argumentul care stă la baza acestei afirmaţii îl reprezintă faptul că, deşi ponderea în absorbţia prin ITI este mică, programul devenind operaţional în 2017, efectele contractelor încheiate sau a proiectelor aflate în stadiul de evaluare se vor vedea începând cu 2018.
Nu în ultimul rând, trebuie evidenţiat rolul autorităţilor locale, în primul rând Consiliului Judeţean Tulcea, conducerii acestuia şi autorităţilor centrale pentru pentru crearea şi implementarea Strategiei Integrate de dezvoltare Delta Dunarii- SIDD prin instrumentul Investiţia Teritorială Integrata “a mai declarat directorul Sorin Iacob.