Oportunitățile de finanțare din fonduri europene pentru pescuit și acvacultură, dezbătute la Tulcea
ActualitateDezvaluiri 17 martie 2022 D.C.
Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării a organizat astăzi – joi, 17 martie a.c., la sala „Toma Caragiu” – Hotel „Delta”, o conferință cu o tematică axată pe oportunitățile de finanțare din fonduri europene pentru pescuit și acvacultură – Etapa de programare 2021-2027.
La dezbatere au participat alături de echipa ADI ITI Delta Dunării și oficiali ai Direcției Generale de Pescuit – Autoritatea de Management pentru POPAM, pescari și reprezentanți ai asociațiilor de pescari, oficiali ai administrației locale și centrale și nu în ultimul rând beneficiari ai mecanismului ITI din mediul public și privat.
„DGP – AM POPAM a oferit permanent un sprijin consistent mecanismului ITI și județului Tulcea, a fost alături de teritoriu și a sprijinit orice intenție de dezvoltare.
Am convingerea că vom avea astăzi un dialog constructiv aici la Tulcea, din care să rezulte beneficii reale pentru dezvoltare”, a spus coordonatorul ADI ITI Delta Dunării, Mircea Sorin Zaharcu, în debutul evenimentului care a vizat utilizarea Investiției Teritoriale Integrate (ITI) în cadrul Programului pentru Acvacultură și Pescuit.
Prezent la reuniunea de la Tulcea, directorul general al Direcţiei Generale Pescuit – Autoritatea de Management pentru POPAM, Gheorghe Văcaru, a subliniat faptul că este foarte important ca pescarii să fie sprijiniţi în ceea ce înseamnă accesarea fondurilor europene.
„Pescarii trebuie să afle că ei sunt primii beneficiari ai fondurilor europene dedicate pescuitului şi acvaculturii. Ţinta noastră este ca pescarii să beneficieze de sprijin în accesarea banilor europeni. Este important, este datoria nostră să le oferim acest sprijin.
Toată lumea ştie că Delta Dunării este o zonă pescărească. Avem 1000 de pescari aici. Ei sunt şi trebuie să fie prioritatea noastră”, a declarat Gheorghe Văcaru.
Directorul general al DGP – AM POPAM s-a retras, la un moment dat, din cadrul reuniunii pentru a avea un dialog exclusiv cu pescari din Maliuc, Murighiol, Caraorman şi alte localităţi ale Deltei.
S-au abordat mai multe subiecte de interes pentru comunitatea de pescari, context în care Gheorghe Văcaru a expus şi promis soluţii şi intervenţii punctuale care să ajute procesul de absorbţie a fondurilor europene şi totodată să eficientizeze activitatea din sectorul de pescuit.
Mecanismul ITI va beneficia de alocare financiară pentru Pescuit şi Acvacultură şi în etapa de programare 2021-2027
„Suntem relativ la începutul perioadei de pregătire a implementării Programului pentru Acvacultură și Pescuit. Trebuie să găsim acele puncte care sunt de interes pentru zona ITI, pe care noi le sprijinim din Program.
Avem experiența perioadei de programare 2014-2020 și, inspirându-ne din această experiență, știm că în sectoarele pescuit, acvacultură și zona de dezvoltare locală avem elemente comune de interes. Dacă este să intru în detaliu, putem aminti de măsurile referitoare la infrastructura pescărească, la modernizarea ambarcațiunilor pescărești, la strategiile de dezvoltare locală. Pe zona de acvacultură – procesare și comercializare, și aici se pot găsi elemente interes care, vor fi, bineînțeles, beneficiare ale abordării ITI în cadrul Programului pentru Acvacultură și Pescuit”, a declarat Eduard Diaconeasa, Manager public DGP – AM POPAM.
Eduard Diaconeasa, care a prezentat în cadrul conferinţei de la Tulcea Proiectul de Program pentru Acvacultură şi Pescuit (PAP) 2021-2027, a mai spus că mecanismul ITI va avea rezervată alocare financiară cu prioritate în cadrul apelurilor care vor fi lansate prin Programul pentru Acvacultură și Pescuit, în etapa de programare 2021-2027.