În perioada iunie – septembrie 2018, în Parcul „Monumentul Independenței” se derulează proiectul PARCUL ARHEOLOGIC AEGYSSUS IV, Consiliul Local al Municipiului Tulcea și co-finanțat de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.
Organizator: Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea
Colaboratori: Institutul de Arheologie al Academiei Române, filiala Iași și Universitatea Ludwig-Maximilian München (Germania)
Ce spun organizatorii :
”Proiectul se află la a IV-a ediție și a fost propus în cadrul Programului Parteneriate al Primăriei Municipiului Tulcea urmărind dezvoltarea sectorului educației și activităților culturale în parteneriat cu instituțiile de cercetare-dezvoltare și în acord cu politica UE, în intervalul 2014-2020.
Principalul obiectiv al acestui proiect constă în realizarea unui parc arheologic în situl AEGYSSUS. Astfel, vor fi valorificate din punct de vedere științific și turistic structurile antice cercetate în perioada 1971-1998.
Principala activitate desfășurată în cadrul proiectului o constituie organizarea cercetărilor arheologice la AEGYSSUS, în parteneriat cu unitățile de învățământ din județul Tulcea și persoanele implicate în activitățile de voluntariat.
Pe parcursul cercetărilor arheologice vor avea loc următoarele activități adiacente proiectului:
- o serie de lecții tematice prin care se prezintă elevilor din unitățile de învățământ din Municipiul Tulcea metodele de cercetare arheologică;
- organizarea unor vizite ghidate pentru turiști, prin care colectivul de cercetare va prezenta principalele descoperiri din situl arheologic.
AEGYSSUS este unul dintre cele mai importante orașe romane de la Dunărea Inferioară, aici fiind descoperită și cea mai timpurie inscripție romană din Dobrogea datată în timpul domniei împăratului Titus, între anii 80-81 p.Chr. Începuturile așezării datează din secolele IV-III a.Chr. și sunt dovedite prin ceramica getică și elenistică descoperită aici. Ulterior, în perioada romană, orașul va beneficia de așezarea geo-strategică deosebită și va cunoaște o prosperitate remarcabilă până la începutul secolului VII p.Chr. când incursiunile avaro-slave vor conduce la prăbușirea administrației romane în provincia Scythia. Reluarea locuirii pe ruinele anticului AEGYSSUS se produce în contextul revenirii Imperiului Bizantin la Gurile Dunării, la sfârșitul secolului X și va dura, cu unele întreruperi, pe parcursul secolelor următoare.”