Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Parlamentul României susține eforturile Ucrainei Parlamentul României susține eforturile Ucrainei
În ședința de plen a Camerei Deputaților de marți, 11 octombrie a.c., a fost adoptat Proiectul de Hotărâre al Camerei Deputaților nr.71/2022 privind adoptarea... Parlamentul României susține eforturile Ucrainei

În ședința de plen a Camerei Deputaților de marți, 11 octombrie a.c., a fost adoptat Proiectul de Hotărâre al Camerei Deputaților nr.71/2022 privind adoptarea Opiniei referitor la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Sprijinirea și reconstrucția Ucrainei COM (2022) 233.

În calitate de vicepreședintă a Comisiei pentru afaceri europene salut adoptarea acestei Comunicări, care vine în sprijinul Ucrainei și cetățenilor săi. România va continua să susțină Ucraină în apărarea integrității teritoriale, a independenței și a suveranității acesteia.
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu o largă majoritate, 236 de deputați au votat favorabil din 241 prezenți. Acest lucru demonstrează solidaritatea clasei politice din România, indiferent de grupul parlamentar din care facem parte, cu poporul ucrainean.
Prin Proiectul de hotărâre adoptat de Camera Deputaților au fost subliniate câteva elemente de sprijin necondiționat acordate Ucrainei și cetățenilor ucraineni, astfel:
1. Susținerea solidarității ferme a Uniunii Europene cu persoanele care fug din calea războiului din Ucraina și mobilizarea sprijinului prompt pentru guvernul ucrainean;
2. Derularea de acțiuni de informare a operatorilor economici cu privire la măsurile luate de Uniunea Europeană pentru facilitarea comerțului cu Ucraina și extinderea acestor măsuri;
3. Identificarea de măsuri de sprijin pe termen lung atât din partea Uniunii, cât și din partea statelor membre, pentru a pune bazele unei națiuni ucrainene libere și prospere, ancorate în valorile europene, bine integrată în economia europeană și mondială;
4. Pregătirea reclădirii infrastructurii școlare și de sănătate, astfel încât să corespundă necesităților societății digitale, să țină seama de cerințele preconizate pe termen lung conform standardelor europene, precum și în vederea obiectivelor prevăzute în planul de reconstrucție a acestei țări;
5. România, ca stat vecin și cu legături economice și sociale cu Ucraina, are capacitatea de a sprijini semnificativ la sprijinirea și reconstrucția acesteia:
6. Instituirea unui program de asistență pentru copiii ucraineni, astfel încât să fie redus pe cât posibil impactul războiului asupra acestora;
7. Schimburi de experiență cu experții în energetică și comunitatea științifică din Ucraina pentru a pregăti tranziția la energii alternative.
Adoptarea acestui proiect a fost necesară din cauza deteriorării situației economice din țara vecină, ca urmare a războiului ilegal dus de Rusia de mai multe luni.
Nevoia de finanțare a guvernului ucrainean este substanțială, pentru a contribui la menținerea stabilității macrofinanciare și a reduce presiunea asupra capitalului uman și material.
Nu în ultimul rând, aș dori să subliniez, că prin punerea de către România în aplicare a acestor măsuri ne demonstrăm, încă o dată, solidaritatea cu valorile Uniunii Europene, ceea ce ar trebui să fie un element suplimentar pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

Deputat Mirela Furtună, PSD Tulcea