„Patronatele din construcţii cer păstrarea OUG 114,opoziția strigă în fiecare ședința de comisie să se anuleze“
ActualitatePolitica 8 octombrie 2019 D.C.
Patronatele din construcţii cer păstrarea OUG 114,opoziția striga în fiecare ședința de comisie să se anuleze OUG 114, spune deputatul PSD Tulcea Anișoara Radu.
„Patronatele din construcţii au lansat un apel la mediul politic în ceea ce priveşte anularea OUG 114. Aceştia cer ca partea despre construcţii din ordonanţă să rămână, ba chiar să fie îmbunătăţită. „Propunerile lor au fost preluate într-un acord pe care l-am semnat cu guvernul, iar OUG 114, capitolul de construcţii este o consecinţă a uneia dintre cele 19 măsuri propuse de patronat. Am auzit vorbindu-se mult în zona politică în special la opoziție despre ideea de a anula această ordonanţă. Este un apel disperat pe care îl fac patronatele. Capitolul referitor la construcţii din OUG 114 trebuie să rămână aşa. Prin el s-a creat posibilitatea măririi salariului minim din construcţii la 3000 lei brut. Voi susține cu tărie în şedinţele de comisie şi în plenul parlamentului ca OUG 114 nu trebuie anulată. Întreb, Dragoş Anastasiu a consultat mediul de afaceri înainte de a ieși cu declarații publice, vizavi de impozitele mediului de afaceri?“ a declarat deputatul tulcean.
Potrivit OUG nr. 114/2018, salariul de bază minim brut pe ţara garantat în plata se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar în domeniul construcţiilor, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2019.
„Cota contribuţiei de asigurări sociale se reduce cu cota de 3,75% pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de munca încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii, în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv.
Foarte pe scurt, ordonanţa în cauza spune că începând cu 1 ianuarie 2019, salariul minim în domeniul construcţiilor creşte la 3.000 de lei, angajaţii cu salarii între 3.000 şi 30.000 de lei sunt scutiţi de la plata impozitului pe salariu şi a CASS, CAS se reduce 21,25%, iar contribuţia asiguratorie pentru munca la 0,3375% “a declarat deputatul tulcean Anișoara Radu, membru în Comisia pentru Muncă și Protecție Socială.
Cifră de afaceri realizată din activităţile menţionate mai sus trebuie să fie realizată limita a cel puţin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, inclusiv lună în care aplică scutirea. Veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 Scutirile se aplică potrivit instrucţiunilor la ordinul comun al ministrului finanţelor publice, al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice şi al ministrului sănătăţii, prevăzut la art. 147 alin. (17).