Pe Grindul Tătaru: În ateliere ecologice, deținuții învață meșteșuguri tradiționale
Actualitate 6 aprilie 2016 D.C.
Evenimentul „La case noi, grădini noi“, parte a proiectului „Stabilirea unui mecanism ecologic de reintegrare socială a deținuților“ a adunat, marți, la Chilia, reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, ai Ministerului Justiției, dar și autorități locale și județene.
Alături de marele campion olimpic Ivan Patzaichin, cel care, prin Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, este partener al acestui eveniment, s-au aflat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, primarul comunei Chilia Veche, Georgeta Ciupitu, guvernatorul RBDD, Grigore Baboianu, etc.
Posibilitate de reinserție socială pentru persoanele private de libertate
Totul a pornit de la ideea reintegrării sociale a deținuților din secția exterioară a Penitenciarului Tulcea.
După cum spun organizatorii, prin participarea la proiect, deținuții din penitenciarul Tulcea, secţia Chilia, pot dobândi abilități de reinserție socială, prin instruirea în meserii de nișă, meserii ecologice (construcție de case, tâmplarie, agricultură eco, împletituri de papură/răchită și olărit), care să le ofere un avantaj competitiv pe piaţa muncii.
Grădini noi pentru case noi
Cei invitați la evenimentul de marți au putut participa la plantarea de copaci şi pomi fructiferi în preajma complexului, alături de deţinuţii care definitivează construcţiile.
„Potrivit celor moștenite din bătrâni, un om care plantează un copac sfințește locul în care trăiește sau muncește, deci ceea ce se întâmplă astăzi aici nu poate fi decât de bun augur. Personal, mă bucur că m-ați invitat alături de dumneavoastră, să contribuim, în măsura în care putem, la refacerea viitorului și la reintegrarea socială a unor persoane despre care, iată, s-a dovedit că pot și-n mod sigur vor aduce și servicii societății din care fac parte“, a transmis președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.
Cei care au derulat proiectul sunt de părere că unul dintre obiectivele acestui proiect este reprezentat și de scăderea numărului de situații în care deținuții eliberați vor recidiva.
„Astfel, deținuților implicați în proiect, în special cei cu un nivel de şcolarizare scăzut şi de etnie romă, le vor fi oferite instrumentele minime care pot facilita reintegrarea lor socială și putem contribui la reducerea ratei de recidivă și la prevenirea comiterii altor infracțiuni“.