Președintele ADI ITI Delta Dunării, Ilie Petre: „Nu aveam astăzi podul peste Dunăre Tulcea – Brăila, dacă nu ar fi existat mecanismul ITI”
ActualitateDezvaluiri 21 decembrie 2023 D.C.
Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării a organizat joi, 21 decembrie 2023, conferința de închidere a proiectului „Asistență tehnică pentru susținerea acțiunilor ce contribuie la realizarea obiectivelor strategice din cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării (SIDD DD)” – nr. 1.1.081/19.02.2019 Cod SMIS 124560, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POAT 2014-2020.
„Stimați beneficiari ai mecanismului ITI, eu cred că astăzi pot sta cu fruntea sus în fața dumneavoastră și aici mă refer la numărul imens de proiecte contractate.
Dacă facem o comparație cu perioada de programare 2007-2013, pe zona publică aveam la acea vreme sub 40 de proiecte finanțate, acum sunt 327 de proiecte finanțate, multe dintre ele cu valori impresionante. Astăzi, 21 decembrie 2023, ne apropiem de 1,4 miliarde euro contracte semnate, ceea ce înseamnă un procent pe contractare de 103,93%, față de alocarea indicativă. Este un procent mai mic față de ceea ce mi-am propus eu în 2016 dar cred că este rezonabil.
Pe de altă parte, cred că trebuie să nuanțez și faptul că nu am fi avut astăzi investițiile pe modernizare UPU și Ambulatoriu de la Spitalul Județean de Urgență Tulcea și nici podul peste Dunăre Tulcea – Brăila, dacă nu ar fi existat mecanismul ITI.
De asemenea, existența mecanismului ITI a făcut posibilă modernizarea Portului și a Falezei din municipiul Tulcea, modernizarea a 133 de km de drumuri județene în Tulcea și Constanța. Iar exemplele pot continua în multe alte domenii de activitate.
Sunt peste 1500 de proiecte care s-au dezvoltat în diverse sectoare de activiate, în Educație, în Sănătate, Infrastructură, Antreprenoriat și nu numai. Suma proiectelor pentru care s-a obținut finanțare în mediul privat înseamnă 500 de milioane de euro. S-au dezvoltat investiții, au fost create mii de locuri de muncă, se generează siguranța socială”, a spus în debutul conferinței, Ilie Petre, președintele Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării.
La rândul său Roxana Iacob, Manager de proiect a ținut să sublinieze faptul că rezultatele ITI nu ar fi fost posibile fără munca de echipă.
„Ceea ce am obținut până acum, nu ar fi fost posibil fără comunicarea și cooperarea cu dumneavoastră, ca beneficiari direcți / indirecți ai proiectelor contractate în teritoriul ITI Delta Dunării.
Practic este un proces de consultare început imediat după aprobarea Strategiei în 2016. Este vorba de eforturi și foarte multe demersuri ale echipei ADI ITI Delta Dunării către Autoritățile de Management atât pentru realocări de sume cât și pentru modificarea anumitor condiționalități din ghidurile de finanțare care au venit în sprijinul beneficiarilor noștri”, a spus Roxana Iacob.
Totodată, managerul de proiect, Roxana Iacob, a vorbit despre procesul continuu de colaborare și comunicare cu mediul privat și public pentru ceea ce înseamnă abordarea noii perioade de finanțare 2021-2027.
„Accentul va fi pus pe acele tipuri de intervenții cu potențial ridicat de valoare adăugată, abordarea țintind utilizarea conceptului de integrare la nivel de proiect”, a punctat reprezentanta ADI ITI Delta Dunării.
Prezent la eveniment, Lucian Simion – consilier al președintelui Consiliului Județean Tulcea a declarat: „Suntem iată la finalul unui proiect în care experiența echipei ADI ITI dă garanția că se poate continua și eu cred că acest proiect ITI trebuie să continue.
Cred că pentru viitoarea programare trebuie insistat cu prioritate pe proiecte de biodiversitate, proiecte integrate. Cred că noul plan de management al Rezervației răspunde problematicilor pe care dumneavoastră (ADI ITI) le căutați”.
„Casa etniilor”, propunere de proiect pentru viitoarea programare
Propunerea aparține reprezentantului comunității armâne, Sterică Fudulea.
De asemenea, în calitate de secretar general al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Sterică Fudulea a evidențiat rolul ITI în ceea ce înseamnă dezvoltarea teritorială.
„Ce îmi doresc eu, este să vedem cât profit aduc în plan local acei aproximativ 500 de milioane de euro atrași de mediul privat din ITI. Acest lucru va fi vizibil în trei, patru ani. Sunt beneficii care ne vor arăta ceea ce însemnat aplicabilitatea acestui program”
Și îmi mai doresc un lucru, pentru că am văzut o intervenție consistentă a mecanismului ITI în zona patrimoniului cultural, mă refer la înființarea unei Case a etniilor, iată un proiect pentru viitorul exercițiu financiar pe care îl propun și ca reprezentat al comunității armâne, aici alături de reprezentanți ai mai multor etnii care dau unicitatea și exemplul conviețuirii interetnice aici în Dobrogea”, a declarat Sterică Fudulea.
La eveniment a fost prezent și secretarul general al Consiliului Județean Constanța, Nesrin Geafar.
Alături de echipa ADI ITI Delta Dunării au mai fost prezenți la conferință beneficiari ai proiectelor ITI, reprezentanți ai administrației locale și județene, ai Autorităților de Management care gestionează fondurile europene, societății civile și ai mediului de afaceri.