Principalele activităţi de supraveghere şi inspecţie ecologică desfăşurate de A.R.B.D.D
Actualitate 21 septembrie 2015 D.C.
Pentru buna desfăşurare a activităţilor economice şi turistice în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, cu accent pe respectarea cerinţelor de protejare a patrimoniului natural, aşa cum rezultă din reglementările legale, pe parcursul lunii august 2015, personalul cu drept de control al Comisariatului de Control Integrat – Delta Dunării din cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a efectuat 372 de acţiuni de supraveghere şi inspecţie ecologică, vizând respectarea legislaţiei de mediu privind activităţile economice din RBDD; descărcarea/cântărirea/înregistrarea capturilor de peşte la punctele de descărcare/centrele de primă-vânzare (PD/CPV) autorizate; a Ordinului Ministerului Mediului şi Pădurilor şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale nr. 44/1195/2011 şi autorizaţiilor de mediu la PD/CPV; a zonelor de pescuit comercial şi sportiv şi a Ordinului de prohibiţie nr. 83/2014; a zonelor de pescuit familial şi a tipului de unelte folosite; a zonelor de aglomerare păsări; a zonelor privind camparea turiştilor şi salubrizarea locurilor de pescuit sportiv, etc.
Nerespectarea prevederilor legale a impus 434 de sancţiuni contravenţionale: 160 avertismente şi 274 amenzi în valoare de 32.035 lei pentru nerespectarea Ordinului 44/2011 şi autorizaţiilor de mediu privind activitatea de pescuit; desfăşurarea de activităţi economice fără permis; circulaţia persoanelor în perimetrul RBDD fără permis de acces, nerespectarea regulilor pentru zonele de campare, neasigurarea salubrizării locurilor de pescuit sportiv, pescuit comercial în zone ce constituie patrimoniu natural al rezervaţiei fără acte de reglementare, pescuit comercial cu unelte interzise, pescuit sportiv/recreativ fără acte de reglementare, pătrundere în zonă strict protejată (conform Legii nr. 82/1993 cu modificările şi completările ulterioare), neprezentarea permisului/licenţei/autorizaţiei la solicitarea personalului împuternicit, încălcarea condiţiilor permisului/autorizaţiei/licenţei din OG 23/2008 (art. 58 lit. b,c).
De asemenea au fost aplicate şi o serie de sancţiuni complementare, fiind confiscate din abandon 296 unelte de pescuit (223 setci monofilament, 49 setci fir textil, 23 vintire, 1 prostovol) 1 barcă, 1 motor de barcă 6 CP), precum şi 681 kg de peşte (caras, plătică, şalău) în valoare de 1669 lei predate la CPV-uri şi 2 bărci cu motor.
Pe toată perioada controalelor s-a colaborat şi cu alte instituţii care au atribuţiuni în combaterea braconajului piscicol, respectiv cu Jandarmeria Tulcea şi Poliţia de Frontieră Tulcea, întocmindu-se 1 dosar penal.
De mentionat, tenacitatea şi profesionalismul inspectorilor ecologi din cadrul Comisariatului Regional Tulcea-Chilia, care au urmărit, surprins în flagrant şi reţinut, în pofida împotrivirii acestora, două persoane care pescuiseră sturion (63 kg).