Profesorul Nicolae C. Ariton va dezvălui „Misterele Dunării“ pe ziaruldetulcea.ro
Misterele Dunarii 12 martie 2012 florin
Nicolae C.Ariton este un nou exemplu de tulcean prin adopţie care ajunge să se contopească de-a binelea cu aceste meleaguri tulcene.Poate că multora, faptul că s-au născut la malul Dunării şi au respirat aerul bătrânului fluviu le-a creat o suficienţă naturală, în timp ce pentru cei veniţi aici, aerul şi valurile Dunării au însemnat un îndemn la scotocire prin trecut,prin misterele locului.
Nicolae C. Ariton s-a născut în com. Jitia, jud Vrancea (la granița cu Buzăul) în data de 29.09.1958. Folosește și inițiala tatălui în scrierea numelui, deoarece mai există un scriitor Nicolae Ariton în Vaslui.
Din 1963, este tulcean, lăsând apa Râmnicului Sărat, în care se scălda vara ( și aduna pietricele iarna ) pentru valurile Dunării. Atunci, ca și acum, era dificil să faci o baie în Dunăre, așa că la sfârșitul lui octombrie, când a ajuns în Tulcea, a preferat să facă prima baie în Lacul Ciuperca, ocazie cu care a încasat și prima bătaie ca tulcean.
A făcut clasele primare la școala de pe str. Libertății (desființată în 2010), gimnaziul la școala de pe str. Victoriei (în curs de desființare), liceul la Liceul Nr.4 (desființat), așa că se poate lăuda că a avut profesori minunați dar nu mai are școală.
Urmează cursurile Facultății de Construcții din București, de unde revine ca profesor de discipline tehnice la fostul Liceu Nr.4 (de Construcții) din Tulcea, pentru ca, după Revoluție să se stabilizeze profesional la Grupul Școlar Tulcea, unde îl putem întâlni și azi.
Moştenire adevărată de la tatăl său
Crede că pasiunea pentru literatură i se trage de la tatăl său, Constantin Ariton, „care înainte de mine, a citit Don Quijote, de Cervantes”, iar pasiunea pentru science-fiction de la fosta colecție de povestiri sf: CPSF. Ca fan SF a fost redactor la revistei Jurnalul SF, a publicat câteva zeci de povestiri SF în diferite reviste din țară ( Argonaut, Jurnalul SF, Sci-Fi Magazin) sau Franța, unde a editat și un fanzin intitulat Aliens & Vampires.
Cel mai drag proiect este însă ziarul Moisil-Zone, pe care l-a editat și tipărit, împreună cu un grup de 30 de elevi de la Liceul Grigore Moisil Tulcea, în anii 2008-2009. A fost un ziar de 8 pagini, format A3, tiraj de 700 de exemplare, care se distribuia în liceu. Datorită calității sale, a obținut mai multe premii, printre care și Diploma de cea mai bună publicație, la Concursul național anual de publicații școlare.
Îndrăgostit de istoria Tulcei
Dacă în urmă cu 2 ani cineva i-ar fi spus că va administra un blog și va scrie o carte despre trecutul Tulcei, l-ar fi luat la bătaie. Anul trecut, pe timpul acesta, ar fi spus că este o glumă. Cu toate acestea, în aproape un an de zile, a ajuns să administreze un blog dedicat istoriei Tulcei: www.mistereledunarii.wordpress.com , a scris un roman, intitulat Misterele Dunării – Pierdut în Tulcea și pe cale de a termina de scris o carte dedicată Tulcei secolului al XX-lea: Tulcea, la 1870 – Adevărata poveste a lui Nifon Bălășescu, Ismail Bey și Charles Hartley . Cum s-au întâmplat toate acestea, ca dintr-un înfocat pasionat de science-fiction, cu scrieri despre viitor, să ajungă un scriitor de thriller istoric și amator de trecutul Tulcei? Crede că totul se datorează unor lecturi întâmplătoare și dorința de a povesti tulcenilor cât de fascinată este povestea orașului lor, aflat cândva la granița dintre Imperiul Otoman și Europa. Documentându-se pentru roman, a descoperit cu uimire că istoria Tulcei și a locuitorilor săi este mai interesantă și palpitantă decât a oricărui roman de aventuri.
Pastile de uitat prezentul
Pentru viitor, Nicolae C. Ariton speră să-și publice cele două cărți. Să o scrie și pe a treia, care va fi volumul doi la Misterele Dunării, Rătăcit în Sulina, care se dorește a fi tot un thriller istoric, cu acțiunea la 1870, la Tulcea și Sulina. De asemenea, blogul www.mistereledunarii.wordpress.com să fie citit de toți tulceni și ceilalți locuitori de pe malurile Dunării.
Acum , în calitate de colaborator al primului cotidian online profesionist din Tulcea, ziaruldetulcea.ro , opera profesorului Ariton va ajunge, sperăm noi, mai uşor la cititori, şi cu siguranţă, nu peste mult timp, şi în rafturile bibliotecilor şi librăriilor din judeţ!
Citiţi începând de mâine rubrica Misterele Dunării, o rubrică departe de vâltoarea ireală a prezentului,de păcatele lumii moderne, o doză de fericire şi aventură pentru cei îndrăgostiţi de poveştile Dunării, de imaginile vechi şi calde ale Tulcei şi nu numai.