Proiectul referitor la gestionarea deşeurilor din judeţul Tulcea, în linie dreaptă
Actualitate 19 noiembrie 2013 D.C.
Este vorba despre un proiect cu o valoare totală de peste 30 de milioane de euro, care ar urma să asigure colectarea selectivă a tuturor deşeurilor provenite din judeţul Tulcea.
La finalul săptămânii trecute a fost obţinut acordul de mediu pentru proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor din judeţul Tulcea“. Aceste acord, emis de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, reprezintă ultima autorizaţie necesară derulării proiectului, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean Tulcea.
La momentul de faţă, toate procedurile pentru acest proiect au fost finalizate, astfel că investiţia este pe punctul de a începe.
Proiect în valoare de 30 de milioane de euro
Proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Tulcea” are o valoare totală de 30.375.812 euro şi constituie una dintre cele mai importante investiţii ce urmează să fie implementate în judeţul Tulcea.
„Proiectul privind managementul deşeurilor constituie o prioritate pentru mine, dată fiind importanţa lui pentru locuitorii întregului judeţ. Trebuie să fim conştienţi că suntem obligaţi să ne ridicăm la standardele europene în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, iar zona Deltei Dunării este cu atât mai importantă în ceea ce priveşte mediul înconjurător“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu.
Ce urmează să se realizeze din aceşti bani
Conform proiectului, va fi construit un depozit conform de deşeuri (care, în final, va avea o capacitate totală de peste 500.000 de metri cubi), o staţie de tratare în comuna Mihai Bravu (pe un teren de 14,11 hectare) şi vor fi închise depozitele neconforme de la Isaccea, Măcin, Sulina.
În plus, va fi creat un sistem de prelucrare a deşeurilor municipale, care vor fi colectate pe sistemul selectiv dual (deşeuri reciclabile şi deşeuri biodegradabile).
De asemenea, puncte de colectare benevolă („bring centers”) vor funcționa pentru diverse fracții – sticlă, hârtie, plastic, metale, lemn.
Pentru agenţii comerciali şi instituţiile din toate localităţile va fi aplicată colectarea selectivă duală. În acest scop vor fi achiziţionate un număr corespunzător de echipamente de colectare (pubele, containere) şi transport (maşini lung-curier) deşeuri precum şi un împingător cu două barje pentru transportul deşeurilor din Delta Dunării.
După finalizarea proiectului vor exista şi zece dane de acostare pentru transportul deşeurilor din Delta Dunării (trei la Sulina şi câte una la Crişan, Mila 23, Maliuc, Partizani, Gorgova, Ilganii de Sus, Nufăru).
Obiectiv: colectare selectivă 100%
Din punct de vedere al colectării, în urma implementării acestui proiect se va asigura o colectare selectivă de 100% (atât în mediul urban, cât şi în mediul rural). Astfel, fiecare gospodărie va fi dotată cu câte o pubelă de 120 litri pentru deşeurile biodegradabile, precum şi cu un container de 280 litri pentru compostare individuală. De asemenea, vor fi înfiinţate puncte de precolectare a deşeurilor reciclabile, câte unul la 50 de gospodării în mediul urban şi la 250 de locuitori în mediul rural.