Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

ROMÂNIA, ÎN TOPURILE UNEI COMPETIȚII MAI PUȚIN CUNOSCUTE, DAR LA FEL DE PALPITANTĂ CA ORICE SPORT ROMÂNIA, ÎN TOPURILE UNEI COMPETIȚII MAI PUȚIN CUNOSCUTE, DAR LA FEL DE PALPITANTĂ CA ORICE SPORT
O lume în care spiritul de competiție are proporții comparabile cu cele mai spectaculoase sporturi își desfășoară dramele în apropierea noastră, însă invizibilă majorității:... ROMÂNIA, ÎN TOPURILE UNEI COMPETIȚII MAI PUȚIN CUNOSCUTE, DAR LA FEL DE PALPITANTĂ CA ORICE SPORT

c3acb4b04a
O lume în care spiritul de competiție are proporții comparabile cu cele mai spectaculoase sporturi își desfășoară dramele în apropierea noastră, însă invizibilă majorității: lumea pokerului. Iar România este una din țările cele mai active în această arenă misterioasă.

Jocul de poker a fost dintotdeauna cel mai bun prieten al serilor libere în familie sau între prieteni – mai ales în SUA – însă a devenit o vedetă globală relativ de curând. În 2003, un amator, Chris Moneymaker, a câștigat cel mai important turneu de poker al planetei, Main Eventul World Series of Poker, după ce a rezistat asaltului a sute de mari profesioniști și, rămânând ultimul la masa de joc, nu numai că a transformat 82$ (cu care se calificase în turneu) într-un premiu de 2,5 milioane dolari, dar a și stârnit o pasiune globală pentru acest joc. Deodată, lumea a realizat că pokerul este un joc de abilități și că oricine îl tratează ca atare și joacă sistematic poate ajunge vedetă și câștiga milioane, indiferent de vârstă, sex sau origine.

De atunci, pokerul a crescut ca Făt-Frumos din poveste. Acum fostul contabil Chris Moneymaker este o figură cunoscută de toți jucătorii de poker și este ambasadorul celui mai mare site de poker din lume, PokerStars. Iar pokerul se joacă pretutindeni, inclusiv în România. Turneele live și pokerul online deopotrivă sunt ținta multor tineri dinamici, dornici de acțiune și de succes într-un domeniu plin de aventură și suspans cum este jocul de poker. Cele două cărți de joc primite la inceputul rundei în formatul cel mai popular, Texas Hold’em No Limit, sunt startul unui arbore de posibilități pe care doar imaginația proprie le poate limita.

În țara noastră, pokerul se joacă în deplină legalitate, live si online, din 2015 când acest domeniu a fost reglementat. Iar românii au rezultate din ce în ce mai bune. Avem și un campion World Poker Tour, clujeanul Vlad Darie. Avem o jucătoare de top cu rezultate în zona sutelor de mii de dolari, ieșeanca Luciana Manolea, ca să evocăm doar două nume din cele ale marilor profesioniști români din poker.

Prilejul cu care scriem acest articol este faptul ca în luna septembrie se desfășoară pe PokerStars cel mai mare și important festival de poker online din lume: World Championship Of Online Poker (WCOOP), serie de peste 160 de turnee la toate mizele și care cumulează spre 100 de milioane de dolari în premii! Da, acest ilustru anonim al lumei competițiilor poate genera premii individuale de mii, zeci, sute de mii și chiar milioane de dolari. De pildă, cel mai mare scor românesc de până acum îl deține Alexandru Papazian care a câștigat în 2015 la Monaco un turneu High Roller (destinat celor mai buni jucători) și, odată cu titlul, nu mai putin de 1.197.000€. Tot Papazian a adus în România si prima brățară World Series of Poker, unul din cele mai râvnite trofee din lume.

Ei bine, la actuala ediție a WCOOP de pe PokerStars, jucătorii români au reușit deja (la momentul scrierii acestui articol) să câștige cinci trofee din cele 160 puse la bătaie, în turnee mari, cu mulți participanți și dificil de străbătut. Această performanță este remarcabilă, căci în seria de turnee participă jucători din peste 100 de tari, iar România și-a atins deja cu brio cota statistică.

În orice caz, nu vă imaginați că este suficient să vă îmbarcați entuziast în această aventură, cea a pokerului, fără o pregătire prealabilă. Pentru a rezista este nevoie să respectați principii strategice importante. Iată aici o serie consistentă de articole de strategie pentru începători. Fie că vă va prinde sau nu acest joc, noi suntem bucuroși că v-am povestit puțin dintr-un domeniu care merită mult mai multă atenție din partea publicului larg.