Turcia și Siria traversează în aceste zile momente foarte grele ca urmare a cutremurelor catastrofale care au avut loc în aceste țări.
Numărul morților și al răniților este foarte mare, iar România se află în prima linie pentru acordarea ajutorului umanitar. România a primit și mulțumiri pentru intervenția promptă din partea autorităților turce.
Consider, însă, că tragedia din Turcia și Siria ar trebui să reprezinte și un moment în care instituțiile din România trebuie să adopte anumite strategii pentru prevenirea unor astfel de dezastre.
Sunt trei ministere care au un rol major în privința prevenirii unei catastrofe ca cea din Turcia:
1) Ministerul de Interne, în speță Departamentul pentru Situații de Urgență;
2) Ministerul Dezvoltării care are în subordine Inspectoratul de Stat în Construcții unde se aprobă și se verifică respectarea normelor de rezistență;
3) Ministerul Sănătății care a anunțat deja lansarea unei platforme online pe site-ul ministerului unde deja s-au înscris medici și asistenți medicali ca voluntari pentru echipe de asistența medicală în Turcia.
Totodată, Ministerul a organizat mai multe centre unde cei interesați pot dona sânge pentru victimele cutremurelor catastrofale din Turcia și nordul Siriei.
Nu în ultimul rând, Ministerul Sănătății este în legătură cu ambasada României la Ankara pentru eventualele solicitări și pentru asigurarea evaluării medicale și a consilierii psihologice pentru 10 studenți români care sunt repatriați din regiunea afectată.
Poate că după această tragedie pe care o vedem în Turcia, ar trebui ca aceste structuri să revizuiască procedurile lor. Pe de o parte, ISC să verifice dacă normativele noastre asigură clădiri rezistente la astfel de seisme.
Pe de altă parte, DSU ar putea observa și eventual îmbunătăți procedurile de intervenție în cazul unei astfel de catastrofe.
România trebuie să învețe din această tragedie și să ia măsuri înainte de a ne confrunta cu ceva similar.
Acum putem vedea ce a funcționat bine la turci și ce anume nu a funcționat în această situație limită. Apoi să comparăm cu sistemul nostru de intervenții de urgență pentru a vedea dacă avem aceleași vulnerabilități și dacă putem face ceva pentru a îmbunătăți sistemul nostru.
Este un moment potrivit ca specialiștii noștri să facă o analiză a situației din Turcia si să stabilească ce anume ar fi necesar pentru a limita amploarea distrugerilor și pentru a crește eficiența în salvarea celor prinși sub dărâmături. Să căutăm aceste soluții acum, nu când se va produce și la noi un cutremur de mare amplitudine.
Parlamentul este deschis la noi reglementări dacă se impune, însă acestea trebuie să fie formulate de specialiști.
Mirela Furtună
Deputat PSD Tulcea