Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Sărăcie la populație, austeritate în Sănătate și penurie în Educație. Acesta este bugetul propus pe Guvernul „Nu se poate” Sărăcie la populație, austeritate în Sănătate și penurie în Educație. Acesta este bugetul propus pe Guvernul „Nu se poate”
Cîțu își duce la îndeplinire misiunea de a scoate Sănătatea și Educația de pe lista de priorități a României. Se răzbună pe pensionari înghețându-le... Sărăcie la populație, austeritate în Sănătate și penurie în Educație. Acesta este bugetul propus pe Guvernul „Nu se poate”

Deputat Mirela Furtună

Cîțu își duce la îndeplinire misiunea de a scoate Sănătatea și Educația de pe lista de priorități a României. Se răzbună pe pensionari înghețându-le pensiile, îi pedepsește pe copii tăindu-le alocația, își lovește de studenți, îi sancționează pe medici, profesori și alți bugetari și îi lasă să moară pe fermieri. În același timp, liderii coaliției plătesc „taxa de protecție” la serviciile secrete majorând cu 50% bugetul SPP

Sărăcie la populație

Nicio categorie socială nu a scăpat de tăvălugul tăierilor Guvernului „Nu se poate”.
Pensionarilor le scade nivelul de trai, pentru că pensii înghețate la prețuri mai mari, înseamnă o mai mică putere de cumpărare.
Copiii sunt mințiți și ei. Alocațiile nu au crescut cu 20% cum se lăudau cei de la Guvernare, ci doar cu 16%. La 1 ianuarie au crescut cu de la 185 de lei la 214 lei. Și nu mai cresc de două ori, cum promiteau în campanie cei de la PNL atunci când spuneau să alocațiile se vor dubla în 5 tranșe. Una din tranșe deja a dispărut!
Studenților, care trebuie să-i creadă pe cuvânt pe guvernanți, că vor schimba în Parlament decizia anunțată deja de tăiere a gratuității pe CFR.
Medicilor, profesorilor și celorlalți bugetari li s-au înghețat salariile, li s-au tăiat sporurile și li s-au anulat voucherele de vacanța care încurajau turismul în România și puteau salva industria de ospitalitate care a fost puternic lovită de pandemie.
Salariaților din mediul privat le-a crescut mai puțin salariul minim față de cât era promis anterior. Doar cu 2 lei pe zi.
Fermierii loviți de seceta de anul trecut sunt lăsați să moară, pentru că Guvernul a tăiat în totalitate ajutoarele pentru secetă.
Comunitățile locale sunt condamnate la subdezvoltare. Bugetul de dezvoltare locală este tăiat cu 14%. Banii sunt însă mutați în pușculița electorală a primului-Ministru (Fondul pentru situații de urgență) de unde banii vor putea fi dați discreționar.

Austeritate în Sănătate

Cea mai cinică decizie este însă de departe tăierea bugetului Sănătății cu circa 11%.
Se taie și de la Ministerul Sănătății și de la Casa de Asigurări de Sănătate. În total -2,6 miliarde lei, bani care ar fi ajuns pentru a imuniza de două ori toată populația României cu vaccinurile disponibile la prețurile din prezent.
Decizia de a tăia bugetul Sănătății este criminală pentru că vine după 7 incendii în spitale în care au murit arși de vii peste 30 de pacienți, începând de la tragedia de la Piatra Neamț, până în prezent.
Rapoartele întocmite după acel incendiu arată că sunt foarte multe spitale in România care sunt vulnerabile la incendii și ar fi avut nevoie de bani în plus, nu în minus, pentru a-și remedia problemele.

Penurie în Educație

Ca pondere în PIB, România are cel mi mic buget din ultimii 30 de ani (detalii https://www.edupedu.ro/breaking-educatia-primeste-cel-mai-mic-buget-din-ultimii-30-de-ani-25-din-pib-proiect-de-buget/ Niciodată România nu a alocat doar 2,5% din PIB pentru acest domeniu extrem de important pentru viitorul acestei țări.
Ca valoare nominală, bugetul Educației e comparabil cu cel de anul trecut (un plus de doar 0,86%), dar e mai mic cu 2 miliarde decât ultimul buget la Educație din guvernarea PSD.

Bugetul Guvernului „Nu se poate” VS Proiectul de Buget prezentat de PSD

Banii sunt practic aceiași. Și Guvernul și PSD au estimat același PIB și au prevăzut același deficit bugetar. PSD are chiar o viziune mai rezervată mizând pe o creștere de doar 4% comparativ cu Guvernul care merge pe 4,3%.
Cu toate acestea, diferențele sunt enorme în ceea ce privește alocarea banilor. Asta arată că singura diferență nu e că „nu sunt bani” ci pentru că prioritățile și viziunile sunt profund diferite.

Comunicat Deputat PSD Tulcea, Mirela Furtună