ŞCOALA “ALTFEL” LA PENITENCIAR
Actualitate 5 aprilie 2012 D.C.
Fenomenul de devianţă şi delincvenţă juvenilă a căpătat amploare în ultimii ani, cu toate eforturile depuse de instituţiile implicate, de specialişti şi de comunitate. Potrivit proiectelor organizate în această perioadă prin programul „Şcoala Altfel”, sunt evidenţiate semnale referitoare la comportamentul elevilor caracterizat de rebeliune, violenţă, sfidare a autorităţii, nerespectarea regulilor şcolare, absenteismul şcolar şi din mediul familial. Aceste elemente sunt reflectate în anturajele nepotrivite şi în lipsa capacităţii de conştientizare a consecinţelor comportamentelor deviante respectiv de delincvenţă juvenilă ce pot atrage fapte penale.
În ziua de 2 aprilie un grup format din 25 elevi din cadrul Colegiului Economic „Delta Dunării” au vizitat Penitenciarul Tulcea în baza acordului de parteneriat pentru implementarea proiectului educaţional „Respect pentru Lege” şi au interacţionat în dezbateri cu mai multe persoane condamnate cu pedepse privative de libertate.
În baza proiectului comun „Legea şi Libertatea” organizat de Şcoala Nr. 12 şi Penitenciar, în ziua de 3 aprilie, un grup format din 20 de elevi cu vârstele de 14 – 15 ani, au vizitat instituţia penitenciară şi au avut ocazia să discute cu alte persoane private de libertate.
Scopul acestor acţiuni pe de o parte este de a informa elevii asupra aspectelor legislative ce ţin de infracţionalitate şi conştientizarea consecinţelor pe care le implică aceasta, în sensul descurajării încălcării legii; iar pe de altă parte înlăturarea prejudecăţilor elevilor faţă de persoanele care au executat pedepse cu privarea de libertate şi înţelegerea penitenciarului ca instituţie cu rol de partener social în slujba comunităţii. În cadrul celor două întâlniri elevii au avut ocazia să intervieveze persoanele private de libertate în scopul identificării cauzelor care au condus la înfăptuirea infracţiunilor pentru care sunt condamnate. Totodată persoanele condamnate şi-au exprimat gândurile, speranţele şi dificultăţile pe care le vor întâmpina după liberarea din detenţie. Ulterior au fost prezentate aspecte legislative privind infracţionalitatea. Acţiunile au continuat cu prezentarea desenelor şi mesajelor despre libertate realizate în cadrul activităţilor de educaţie şi asistenţă psihosocială. În încheierea activităţilor, elevii au vizitat capela bisericească şi câteva dintre sectoarele de activitate din penitenciar.
În ziua de 5 aprilie, un al treilea grup format din 15 elevi din cadrul Colegiului Dobrogean Spiru Haret vor fi beneficiarii proiectului „Eu şi copilul meu. Intervenţie în familie”. Proiectul va fi coordonat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog şi se derulează în parteneriat cu Penitenciarul Tulcea şi Colegiului Dobrogean Spiru Haret. Elevilor li se va facilita accesul în penitenciar şi vor discuta cu 2 persoane private de libertate cu antecedente în consumul de droguri. Scopul discuţiilor vor avea caracter de prevenire a consumului de droguri cu accent pe comportamentul experimental, interiorizarea şi întărirea modelului prosocial în contrast cu modelul deviant.