În cadrul celei de-a unsprezecea ediţii a Galei Societăţii Civile, care a avut loc în data de 3 iunie, la Opera Naţională Bucureşti, Asociația Salvați Dunărea și Delta a câștigat două trofee pentru proiectul “La vânătoare de vănători în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării”. Festivitatea de premiere s-a desfăşurat sub sloganul campaniei: “Şi binele poate fi senzaţional.”, iar echipa Salvați Delta a fost aplaudată la scenă deschisă pentru cel mai bun proiect de mediu și cea mai eficientă campanie de mediu din România.
Echipa premiată la ediția a XI a a Galei Societății Civile este alcătuită din Elena Barbu, Claudiu Pană, Gabriel Popa, Loredana Pană, Cosmina Dinu, Ramona Duță, Laura Zaharia, Mihaela Marin, Costel Popa, Andreea Oprescu, Florentina Enache, Andrei Pop, Dragoș Duță, Dan Bărbulescu și Liviu Mihaiu.
Faptele
Campania,“La vânătoare de vânători în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării”, a demarat în anul 2011 o dată cu inițierea în Parlamentul României a unui act legislativ care prevede introducerea vânătorii în Delta Dunării. La presiunile Asociației Salvați Dunărea și Delta, cu sprijinul Coaliției pentru Mediu din România, actul a fost retrimis în comisiile de specialitate pentru noi formulări care iau în considerare necesitatea îngrădirii vânătorii, activitate cu un impact deosebit de negativ în Delta Dunării.
Campania premiată seara trecută a reușit să adune sprijinul principalilor factori interesați: Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Ministerul Mediului, membrii ai Parlamentului, mass – media, organizații neguvernamentale de protecția mediului.
În această perioadă au loc discuții detaliate între Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării și Asociația Salvați Dunărea și Delta în vederea găsirii celor mai bune soluții pentru controlul riguros al acestei activități în Delta Dunării. Suntem convinși că interzicerea vânătorii în Delta Dunării este un semnal favorabil dat unui management corespunzător care ia în calcul buna conservare a speciilor și habitatelor alături de bunăstarea localnicilor.
„Nu a fost ușor să învingi două voturi majoritare ale Parlamentului, în două legislaturi diferite…într-una „l-am folosit” pe Președintele jucător ca să ne atingem scopul( a respins-o de la promulgare în 2012), în a doua „l-am folosit” pe premier ca să anulam votul a 170 de parlamentari dornici să vâneze într-o Rezervație de patrimoniu mondial( am reușit să obținem cota ZERO, deși legea a fost modificată înspre a se vâna în 2013). Lupta cu cei peste 100 de vânători din Parlamentul României continuă chiar în saptămânile acestea în Comisia de Mediu și Administrație..
Bunăoară, merităm din plin aceste premii și cred că singura formă de lobby legală și morală este cea pentru o cauză, nu cea cu chitanțier..”, a declarat Liviu Mihaiu, Președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta.