SECRETARUL PNL TULCEA, GABRIEL HEREA: „SUNT SIGUR CĂ ȘI OAMENII DE AFACERI DIN PSD RESIMT GREȘELILE REVOLUŢIEI FISCALE “
ActualitatePolitica 26 aprilie 2018 D.C.
Liberalii tulceni trag un semnal de alarmă legat de contribuția la Pilonul II de pensii, constatând că aceasta a scăzut cu până la 15%. În cadrul dezbaterilor organizate de PNL Tulcea cu membri și simpatizanții din județ s-a discutat despre trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat
“Am discutat pe calcule concrete în baza analizei publicate de Moise Guran, am aplicat pe salariile interlocutorilor. După cum s-a arătat în scrisoarea prin care se contestă la CCR ordonanţa 79/2017 (revoluţia fiscală), până acum, era stabilit prin lege că 5,1% din salariul brut merge la Pilonul II, iar 5,4% merge la sistemul public de pensii. Deci aveam, prin lege, speranţa legitimă că 5,1% din brut merge în pensia mea privată. La salariul meu, celor 5,1% le corespundea o sumă anume, să zicem X. Dacă m-aş fi dus la un salariu brut mai mare, evident că şi suma X era mai mare. Odată virată, suma X reprezintă proprietatea mea privată, care se acumulează şi se înmulţeşte până ies din activitate şi-mi va fi returnată sub formă de pensie privată. Guvernul însă, fără să mă întrebe, schimbă modul de calcul al salariului brut, prin transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. Noul brut devine, aşadar, mai mare cu 18,5% decât cel vechi (chiar dacă netul rămâne cam acelaşi). Cum legea îmi garantează procentul din brut care merge la pensia privată, şi nu suma X, ar fi fost legitim să sper că contribuţia mea lunară va fi mai mare, corespunzătoare noului brut, deci mă voi bucura de o pensie privată mai mare. Numai că Guvernul zice aşa: nu, noi reducem contribuţia de la 5,1% la 3,75%, pentru ca suma X să rămână aceeaşi. Dar pentru ca suma X să rămână intactă, noul procent trebuia să fie 4,3 – şi nu 3,75. Deci Guvernul mă fură de două ori: odată că scade procentul de 5,1 şi a doua oară că fixează noul procent la 3,75. Banii pe care Guvernul mi-i fură astfel intră în bugetul public de pensii şi sunt folosiţi pentru plata pensiilor de azi şi nicidecum pentru pensia mea viitoare, aşa cum, imprudent, susţinea ministrul Finanţelor. Problema, marea problemă, e că ambele furturi se comit prin ordonanţă de urgenţă. Iar Constituţia zice clar că ordonanţele de urgenţă „nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietatea publică.
Oamenii cu care am discutat au înţeles mai bine situația gravă, după această demonstrație. Voi continua cu o serie de discuții cu tulcenii din zona mediului de afaceri, pe alte probleme economice pe care sunt sigur că le resimt inclusiv oamenii de afaceri din PSD” a declarat secretarul general al PNL Tulcea, Gabriel Herea.