Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Semnal de alarmă: ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, vrea desființarea Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) Semnal de alarmă: ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, vrea desființarea Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL)
Având în vedere declarațiile recente făcute de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, privind desființarea Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), fără o consultare prealabilă cu conducerea... Semnal de alarmă: ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, vrea desființarea Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL)

Având în vedere declarațiile recente făcute de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, privind desființarea Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), fără o consultare prealabilă cu conducerea instituției și în absența unei justificări solide, angajații ANL trag un semnal de alarmă.

Radu Anișoara

Directorul general adjunct al ANL, tulceanca Anișoara Radu si-a exprim dezamăgirea legat de faptul ca angajații nu au fost consultați în legătură cu această decizie:

„Rămân pe drumuri 120 de angajați și nu 50 sau 70 cum afirmă ministrul . Sunt oameni care lucrează în instituție de 25 de ani și nu-i poți lăsa pe drumuri în prag de pensie”

Cu o activitate de peste 25 de ani și peste 42.000 de locuințe livrate, ANL atrage atenția asupra riscurilor majore generate de o astfel de decizie, luată pe repede înainte, fără o analiză de impact transparentă. Instituția subliniază autonomia financiară, eficiența demonstrată și rolul esențial în rezolvarea deficitului locativ național, punând sub semnul întrebării atât legalitatea, cât și urgența acestei măsuri.

Iată întregul comunicat:

Având în vedere conferința de presă susținută de Csecke Attila, ministrul Dezvoltării, în data de 02.04.2025, faptul că nu s-a comunicat oficial conducerii ANL intenția de a întreprinde anumite măsuri ce impactează atât instituția cât și angajații acesteia, și luând în considerare publicarea in transparența decizională a Ordonanței de Urgență privind desființarea ANL, pentru corecta informare a opiniei publice, angajații ANL fac următoarele:

ANL este singură instituție de interes public din România, cu activitate și experiență de peste 25 de ani în domeniul construcției de locuințe, care are un mecanism clar pentru administrarea proiectelor de locuințe publice și private. În contextul european este evident, și evidențiat, deficitul de locuințe la nivelul Uniunii Europene.

ANL are autonomie financiară, cheltuielile cu salarizarea personalului și cele de funcționare se asigură din resursele constituite conform legii, fără alocații de la bugetul de stat cu această destinație, nu impacteaza cetățenii contribuabili și are partener mediul privat de construcții, prin contractele pe care le derulează, și autoritățile publice locale. Mai mult de atât, Agenția Națională pentru Locuințe a pus în aplicare, cu celeritate, prevederile Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitățîi financiare a României pe termen lung și au fost desființate un număr de 52 posturi, din care 15 funcții de conducere și 37 funcții de execuție, actuală organigramă respectând cerințele impuse de lege.

De asemenea, trebuie remarcat și evidențiat nivelul de salarizare net al angajaților ANL (bani care nu sunt alocați de la bugetul de stat), asfel că venitul mediu net pe salariat fiind de 5.634 lei.

Conform informațiilor comunicate în conferință, dintr-un total de 124 de angajați, doar 50 vor fi preluați de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin concurs (nu știm în acest moment pe ce criterii, nu știm ce statut vor avea și ce nivel de salarizare), lăsând 74 de persoane fără loc de muncă. Deci economia constă în: dăm afară 74 de salariați din ANL care își susțin salariile și aducem la MDLPA 50 de salariați pe care îi plătim din bani publici? Domnul ministru a prezentat public reorganizarea drept o măsura radicală de eficientizare a ministerului, deși în sens concret, chiar daca posturile vacante dispar formal din organigrama, cheltuielile reale ale ministerului nu se reduc concret iar restructurarea ajunge astfel sa fie făcută de fațadă, neaplicată realmente in termenii unei economisiri bugetare.

Cifrele care contrazic logica austerității au fost amendate de un raport al Băncii Mondiale, care arată că România nu dispune de un proces coerent si strategic de planificare a resurselor umane in sectorul public.

Sunt în curs de implementare astăzi proiecte pentru construirea a 6.318 locuințe, solicitate de 218 primării și de 16 consilii județene. În plus, în evidențele ANL sunt înregistrate cereri de pentru construirea a peste 14.000 locuințe.

Menționăm faptul că, preluarea investițiilor, în curs de execuție, de către autoritățile publice locale (conform declarațiilor ministrului), va conduce la majorarea financiară a investițiilor, deoarece entitățile locale nu dispun de personal de specialitate. Aceste costuri suplimentare vor fi în sarcina autorităților publice locale.

Costurile de edificare a locuințelor realizate prin programele implementate de ANL sunt mai mici decât în cazul celorlalte categorii de locuințe ale MDLPA. De exemplu, în județul Tulcea, comuna Jurilovca, ANL a lansat o procedură de achiziție publică servicii de proiectare și execuție lucrări la un cost unitar estimat de 926,25 Euro/mp, exclusiv TVA, versus procedura lansată, în aceeași perioadă – februarie 2025, de Primăria comunei Jurilovca pentru construcția de locuințe sociale unde costul este de 1.546,90 Euro/mp, exclusiv TVA, cu finanțare asigurată de MDLPA.

În ceea ce privește derularea contractelor de proiectare și/sau execuție, trebuie subliniat că în ultimii doi ani ANL nu a înregistrat arierate la plată, decontările realizându-se cu respectarea condițiilor contractuale. Acest aspect a fost, permanent, evidențiat de colaboratorii noștri – proiectanți și constructori, ținând cont de întârzierile mari la plată pe alte programe ale MDLPA (de exemplu, Anghel Saligny, PNRR, CNI).

Mai mult, costurile de edificare a locuințelor realizate prin programele implementate de ANL sunt mai mici decât în cazul celorlalte categorii de locuințe ale MDLPA. La nivelul 2024, costul unitar pentru locuințele finalizate a reprezentat 832 Euro/mp, inclusiv TVA (toate componentele de realizare a locuinței), iar pentru procedurile de achiziție publică proiectare și execuție a fost de 887 Euro/mp, inclusiv TVA.

ANL are o autonomie care îi permite să acceseze fonduri și să prioritizeze proiectele de locuințe.

Incepând cu anul 2001, ANL are statut de agenție de implementare a unor împrumuturi acordate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru finanțarea unui număr de peste 24.000 locuințe, astfel că locuințele finanțate și finalizate din împrumuturile acordate de către BDCE reprezintă 57% din numărul total de locuințe recepționate. Fondurile constituite din vânzarea locuințelor se utilizează exclusiv pentru finanțarea construcției de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, conform deciziei BDCE din anul 2006, aceste surse fiind colectate într-un cont cu destinație specială în Trezorerie. Actualul Acord-cadru de împrumut se finalizează în anul 2026.

Conform proiectului de Ordonanță de Urgență, pusă în transparență, sumele rezultate din cuantumul chiriei reprezentând recuperarea investiției, calculată în funcție de durata normată de funcționare a clădirii, sumele încasate din vânzarea locuințelor pentru tineri, precum și sumele reținute și penalitățile de întârziere prevăzute, se constituie venituri proprii ale Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației utilizate pentru „finanțarea cheltuielilor curente și de capital, inclusiv pentru finanțarea programului”.

ANL deține de asemenea în conturi resurse financiare proprii (în plasamente și depozite bancare) care se preiau conform proiectului de act normativ, la MDLPA.

Miza nu este eficientizarea, ci resursele ANL!

“Un salariat din Ministerul Dezvoltării care gestionează construcții de locuințe este de 11 ori mai productiv decât unul care lucrează pe același segment la ANL, așa că lucrurile trebuie eficientizate”, a declarat public ministrul de resort.

Această declarație este profund jignitoare și defăimătoare, fapt ce ne afectează în mod direct reputația și posibilitățile viitoare de angajare.

Ținând cont de cele declarate, precizăm că operațiunile desfășurate de ANL în cadrul programelor de construcții locuințe pentru tineri acoperă toate etapele de realizare a unei investiții: preluare teren de la autoritățile publice locale; contractare, verificare și avizare studiu de fezabilitate; contractare și verificare proiect tehnic; contractare, monitorizare și recepție lucrări de construcții-montaj; decontare pe toate fluxurile descrise; predarea investiției la autoritățile publice locale. Pentru parcurgerea corespunzătoare a acestor etape, ANL are angajați specialiști din domeniile corespunzătoare, atât la sediul central, cât și în cele opt regiuni teritoriale. Se face precizarea că etapele de realizare a unei investiții, astfel cum sunt descrise mai sus, nu sunt parcurse de colegii noștri din MDLPA, aceștia asigurând doar finanțarea lucrărilor de construcții-montaj. În acest context, este evident că există diferențe semnificative în „eficiența muncii” dintre angajații celor două instituții – ANL și MDLPA (un angajat ANL „gestionează” 68 de locuințe față de un angajat MDLPA care răspunde de 774 de locuințe). Nu se poate face comparație, din acest punct de vedere, între cele două instituții.

Se precizează în Ordonanța de Urgență, ca temei, deficiențele programului de construcții locuințe proprietate personală, prin credit ipotecar și gestionarea defectuoasă a unor proiecte de anvergură în cadrul Programului de construcții de locuințe prin credit ipotecar, cum ar fi proiectul „cartierului Henri Coandă. Precizăm că ANL nu a fost condus de către angajații pe care urmează să îi dsponibilizeze sau să îi păstreze MDLPA, ci de autoritatea coordonatoare, respectiv MDLPA, prin Consiliul de Administrație și de către directorii numiți politic. Aceste probleme erau cunoscute de către autoritatea coordonatoare, iar MDLPA putea să efectueze o evaluare a cadrului legal aplicabil și să întreprindă măsuri prin ANL.

Domnul ministru Cseke Attila a mai fost ministrul dezvoltării, de ce nu a propus atunci desființarea ANL?

Prin așa zisa trecere a programului către minister pentru închidere, nu se vor rezolva aceste probleme, ci, dimpotrivă se vor accentua și vor trebui gestionate de către colegii din minister.

Dacă se constatau deficiențe în activitate, ele se puteau corecta (prin modificări legislative, prin restructurarea personalului care nu este eficient în baza unei analize temeinice, prin proceduri interne etc), fără desființarea unei întregi instituții.

Sau domnul ministru merge pe principiul „dau foc la casă pentru că miroase urât în baie”?

Avem îndoieli că auditul financiar realizat de Curtea de Conturi a României, în curs de derulare și care privește situațiile financiare ale ANL pentru exercițiul financiar încheiat la 31.12.2023, menționat, ca temei, în proiectul de Ordonanță de Urgență, va recomanda desființarea ANL, la această dată nefiind emisă decizia acestei instituții. Conform discuțiilor purtate cu această entitate, s-a luat în considerare închiderea programului de construcții locuințe proprietate personală, prin credi ipotecar, nicidecum a ANL.

Având în vedere că domnul ministru a participat în data de 28 martie 2025 la inaugurarea obiectivului de investiție ANL pentru tineri din municipiul Salonta (jud. Bihor), unde a precizat, cităm:

“Am construit 36 de locuințe pentru tinerele familii din Municipiul Salonta. Astăzi am predat comunității locale această investiție, realizată cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării în valoare de peste 15 milioane de lei. Sprijinim familiile, susținem dezvoltarea localităților!”și ulterior, în data de 02 aprilie 2025, a anunțat public desființarea ANL și se grăbește cu Ordonanța de Urgență, ne îndoim profund că mai dorește să sprijine familiile, tinerii, specialiștii din sănătate și învățământ, funcționarii publici, comunitățile de romi, prin programele implementate de ANL.

Investiția din municipiul Salonta s-a derulat și implementat și de către angajații „incompetenți” din agenție.

Orice tranziție administrativă majoră (mutarea atribuțiilor în ministerul de resort) presupune o perioadă de reorganizare, care poate afecta implementarea proiectelor care sunt așteptate de comunitățile locale și de familiile de tineri din această țară.

În concluzie, nu mai vorbim de angajații ANL, pe care domnul ministru, în calitate de reprezentant al Guvernului României i-a desconsiderat și umilit public, vorbim de:

O instituție de interes public, înființată printr-o lege organică (Legea nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe), cu o activitate și o experiență de peste 25 de ani, care își susține cheltuielile, care a livrat peste 42.000 de locuințe, pe care ministrul de resort se grăbește pe repede înainte să o desființeze printr-o Ordonanță de Urgență.

Este mult mai ușor să distrugi ceva, decât să construiești. Noi dorim să construim și dorim să știm care sunt argumentele legale, financiare dar și morale care stau la baza desființării ANL, impactul pe termen scurt și mediu al acestei desființări, și, mai ales, să se precizeze care este URGENȚA.

Angajații Agenției Naționale pentru Locuințe