SEMNAL DE ALARMĂ: „Ştie onor mulţimea de ornitologi că Delta Dunării a rămas fără peşte? “
ActualitateDezvaluiri 2 februarie 2019 D.C.
Radu Manolache, administratorul uneia dintre cele mai vechi cherhanale din Delta Dunării, Cherhanaua Jurilovca, trage un semnal de alarmă serios după valul de glume stârnit de interpretarea unei metafore folosite de ministrul Agriculturii, Petre Daea, legată de modul în care influențează păsările ihtiofobe biodiversitatea din Delta Dunării.
„Eu cred că tocmai aceşti aşa zişi ornitologi ar fi trebuit să vină cu propunerea ca piscicultorii din zonele în care prezenţa păsărilor ihtiofage este inevitabilă să beneficieze de compensaţii pentru pagubele produse de acestea, în detrimentul uciderii/decimării acestora!!! Şi ar mai putea să mai ceară ca cei 2% din impozitul acelor ferme care primesc compensaţii!!! Ca să facă studii că sunt utile!!! Sau mai uşor e să dai cu noroi, şi să stai cu mâna întinsă… Biodiversitatea trebuie să existe, trebuie să luptăm împreună pentru a o păstra!!! Sau să cerem noi, piscicultorii…, să nu se mai acorde subvenţii de 250€/ha/an pt fermierii care lasă 10% din recoltă pe câmp pt hrana păsărilor, pentru simplu motiv că geme FB-ul de poze cu vânători nesimţiţi care se pozează la “tabloul de vânătoare” cu sute de gâşte şi raţe?!…, pentru ca nişte oameni care pretind că apără natura şi biodiversitatea nu au avut preocuparea să facă în 20 de ani niciun studiu despre “puterea zonelor naturale” de a susţine populaţiile de păsări ihtiofage în Delta Dunării…, spre exemplu!!! Ce s-ar întâmpla dacă şi cei 6 fermieri care se încăpăţânează să existe în Delta Dunării vor închide porţile?! Va fi mai bine pentru păsări?! Sau vor migra în căutare de hrana în alte zone?! Unde?!…
Ştie onor mulţimea de ornitologi ca Delta Dunării a rămas fără peşte?! Din varii motive, din cauza unui braconaj care a ajuns la cote ameţitoare…, din cauza păsărilor poate mai mult sau mai puţin (nu sunt în stare să ne pună la dispoziţie un studiu în 20 de ani!!!), din cauza colmatării canalelor şi a stufizarii excesivă a multor zone, inclusiv a abandonării marii majorităţi a fermelor piscicole pt că fermierii au dat faliment, şi nu s-a mai pompat apă?!
Ştie marea familie a ornitologilor ca în RBDD bunicii şi părinţii noştri au amenajat 39.600 ha de luciu de apă în amenajări piscicole (erau vreo 28-30), în zone de mlaştină, sau neproductive, unde se produceau cantităţi importante de peste care ajungea şi în burta păsărilor ihtiofaga, iar în prezent au rămas 6 amenajări cu aprox 6-7000 ha?! Adică, mai pe româneşte, va fi mai bine pentru păsări dacă dispar amenajările piscicole?! Adică ce vor face asociaţiile ornitologice?! Vor cumpăra peşte din import pentru a hrăni păsările ihtiofage?! Halucinant mod de privi lucrurile! Sau mai bine utilizăm fondurile şi mecanismele UE pentru protecţia biodiversităţii! “
Piscicultura făcută în ferme este viitorul aprovizionării cu pește a populației, și nu pescuitul din zone libere în care nu am făcut nimic pentru a le proteja. Am devenit o piață de desfacere, importăm 92% din peștele de apă dulce și probabil că este mai ușor să strivești cei 8% care au mai rămas în loc să importăm”, declara Radu Manolache în 2018