Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Sevil Shhaideh, la Tulcea: începe analiza proiectelor PNDL 2 Sevil Shhaideh, la Tulcea: începe analiza proiectelor PNDL 2
„Din datele centralizate până acum, reiese că din județul Tulcea au fost depuse 225 de solicitări pe PNDL 2, în valoare de circa 1... Sevil Shhaideh, la Tulcea: începe analiza proiectelor PNDL 2

IMG_3980„Din datele centralizate până acum, reiese că din județul Tulcea au fost depuse 225 de solicitări pe PNDL 2, în valoare de circa 1 miliard de lei. La minister începe analiza dosarelor depuse: prima etapă, după centralizarea tuturor cererilor, este eliminarea proiectelor care nu sunt eligiblile. Apoi eliminăm proiectele ce se pot finanța din fonduri europene structurale și de investiții și verificăm cu Agenția pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale și Ministerul Educației, ca să evităm dubla finanțare. După ce s-au corelat toate sursele de finanțare, urmează etapa de prioritizare, în care aplicăm procedura și criteriile prevăzute de HG nr. 624/2015”, a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, vineri, 24 martie a.c., la întâlnirea cu primarii din județul Tulcea.

Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) este coordonat de Ministerul Dezvoltării  Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) și asigură resursele necesare pentru anumite categorii de investiții ale administrației publice locale. Scopul programului este de a contribui la dezvoltarea echilibrată în teritoriu.

Pe lângă finanțările de la bugetul de stat, proiectele din județul Tulcea pot primi finanțare și prin ITI Delta Dunării. Investițiile Teritoriale Integrate (ITI) reprezintă un instrument utilizat în perioada de programare 2014-2020, cu scopul de-a accelera dezvoltarea integrată a unei regiuni: un teritoriu desemnat, care are o strategie de dezvoltare teritorială integrată, are asigurate surse de finanțare prin mai multe programe operaţionale europene. Specificul ITI este că, în baza unei strategii, sunt concentrate simultan investiţii pe mai multe domenii: infrastructură, educaţie, sănătate, cultură, mediul de afaceri, mediu, servicii publice etc. Rezultatul este o zonă integrat dezvoltată într-un termen relativ scurt.

În România, ITI se aplică în Delta Dunării, în 38 de unități administrativ-teritoriale din Deltă, din județul Tulcea și din nordul județului Constanța. Viceprim-ministrul Shhaideh a prezentat calendarul estimativ al lansărilor de apeluri de proiecte în cadrul ITI Delta Dunării și alocările indicative.

ITI are, în perioada 2014-2020, un buget de peste 1 miliard de euro, alocat din fonduri europene structurale și de investiții. Proiectele ce vor fi implementate prin ITI Delta Dunării trebuie să fie relevante în raport cu obiectivele identificate în Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării. Strategia, aprobată prin HG nr. 602/2016, a fost realizată în coordonarea MDRAPFE, cu implicarea unui mare număr de participanţi, inclusiv a localităților din zonă.