Spectacol folcloric multietnic
ActualitateZiarul Cultural 25 martie 2021 D.C.
Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” și-a asumat o misiune specifică printre instituțiile de același fel din țară, specificitate dată de situația cu totul particulară a județului Tulcea, în special, și a Dobrogei, în general.
„Mă refer, desigur, la realitatea – nu întotdeauna cunoscută – a bogatei diversități românești (alături de dobrogenii vechi, dicienii, locuitori din aproape toate zonele țării s-au așezat aici după unirea Dobrogei la România, după al II-lea Război Balcanic și după Primul Război Mondial, cu specificul lor cultural și spiritual) și etnice (14 minorități naționale!), acestea din urmă trăind în armonie socială și culturală cu românii încă din timpurile vechi ale Imperiului Otoman. De aceea, consider – alături de mulți alți concetățeni! – că armonia multiculturalității dobrogene se poate constitui într-un exemplu european de «bună practică» pentru un eventual «Oscar» al spiritului «europolisian» aici, la gurile Dunării, de unde a început, odinioară, Europa, în înaintarea ei fluvială spre occidentul continental.
Încă din 1998 am introdus în structura organizatorică a spectacolelor și Spectacolul «Lecție de folclor pentru copii și elevi», ideea – preluată și de alte instituții de specialitate din țară – prezentând în permanență un interes crescut, dovadă fiind sălile pline cu preșcolari și școlari care, alături de doamnele educatoare sau învățătoare, dobândesc astfel noțiuni generale de folclor. Ușor, ușor, cultivând în rândul celor mici valorile creației populare, am reușit ca în prezent să ne bucurăm de un public exigent și avizat.
Această specificitate a determinat un repertoriu bogat și diversificat al ansamblului nostru încă de la înființarea sa, astfel încât, pe lângă jocurile dobrogene și jocuri din toate zonele etnofolclorice din țară, el conține, astăzi, și peste douăzeci de tablouri muzical-coregrafice, precum și jocuri ale unor minorități naționale (turcă, a rușilor-lipoveni, bulgărească, rromă și ale minorității culturale aromâne). Desigur că, pe lângă repertoriu, ansamblul a reușit să-și diversifice adecvat și garderoba, costumelor populare din Dobrogea – nu mai puțin de patru variante de costume, la care se adaugă cel pentru Călușul dobrogean – alăturându-li-se și cele din Sibiu, Oaș, Bistrița-Năsăud (Nunta de la Leșu Ilvei), Banat, Oltenia și Moldova, Călușul (obicei de primăvară), precum și cele ale minorităților pomenite anterior”, a detaliat prof. Ștefan Coman, manager al Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei” al Primăriei Municipiului Tulcea.
„Spectacolul folcloric multietnic” pe care ansamblul urmează a-l susține în datele de 31 martie și 1 aprilie în sala de spectacole a Teatrului „Jean Bart” din Municipiul Tulcea, începând cu orele 18.00, este un bun exemplu al preocupărilor constante ale ansamblului, în sensul celor la care am făcut referire.
Programul spectacolului este grăitor. Soliștii vocali Georgeta Nichifor, Laura Feraru, Laura Mocăniță și Costel Atanasof vor interpreta cântece din patrimoniul cultural al minorităților din Dobrogea, iar dansatorii vor prezenta publicului suite de jocuri populare turcești, rusești, rrome, aromâne și, în premieră, bulgărești. Invitat: Corina Elena Badea. Conducerea muzicală: Aurelian Croitoru. Manager și coregraf: Ștefan Coman.
Coregrafia acestei suite de jocuri bulgărești îi aparține maeștrilor coregrafi Theodor Vasilescu și Marin Barbu, după o idee a managerului Ștefan Coman, iar suita este compusă atât din jocuri de linie, cât și din hore, cum ar fi Pravo horo (Право хоро), Elenino mome (Елено Моме) sau Racenica (Ръченица), care încântă prin ritmurile subtile (metrul asimetric, ca marcă distinctivă a muzicii tradiționale balcanice), diversitatea figurilor și jocul complicat de picioare.
Manager,
Ștefan Coman