Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

The Plastix, sau noul val al muzicii experimentale româneşti, pe 19 iulie, la Art Café-Casa Avramide The Plastix, sau noul val al muzicii experimentale româneşti, pe 19 iulie, la Art Café-Casa Avramide
 Vineri, 19 iulie 2013, ora 20.30, Institutul Cultural Român- Filiala Tulcea, Centrul Cultural ,,Jean Bart” şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale vă invită în incinta Art Cafe-Casa... The Plastix, sau noul val al muzicii experimentale româneşti, pe 19 iulie, la Art Café-Casa Avramide

 Vineri, 19 iulie 2013, ora 20.30, Institutul Cultural Român- Filiala Tulcea, Centrul Cultural ,,Jean Bart” şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale vă invită în incinta Art Cafe-Casa Avramide la un Jam Session realizat de grupul avant-garde jazz The Plastix. Intrarea la eveniment este gratuită.

 Scurt istoric

În noiembrie 2011, grupul ia fiinţă la iniţiativa lui Jak Eduard Neumann, după o sesiune de improvizaţie în clubul La Scena din Bucureşti.

Avant-garde jazz (cunoscut şi sub numele de avant-jazz) e un stil muzical bazat pe improvizaţie, care combină muzica avant-garde cu jazz-ul. Avant-jazzsună deseori foarte asemănător cu jazz-ul liber. Cu toate că există o depărtare sesizabilă a acestuia din zona de influenţă a armoniilor tradiţionale, totuşi are o structură predeterminată, pe baza căreia improvizaţia îşi face simţită prezenţa. Partitura poate fi scrisă notă cu notă, parţial sau chiar deloc. Această trăsătură modernă a actului artistic muzical, face ca spectacolul să fie viu, să se petreacă ,,aici şi acum”, iar reprezentaţiile să nu fie identice. The Plastix-band  încearcă o redefinire a curentului “Avant-garde Jazz”, un mixing stilistic între progressive, free jazz, experimentând o fuziune între zona clasică si cea contemporană, plecând de la teme de influenţă folclorică. Pe de altă parte, abordarea modernă a problemelor compoziţionale este reprezentată  de suntetul intrumentelor clasice, în combinaţie cu cele ale instrumentelor electro-acustice şi electronice. Grupul reinventează, de cele mai multe ori, forme complexe de exprimare si de expresie artistică, utilizând proiecții multimedia, performance performing.

 Performing arts reprezintă forme de manifestare ale artei conceptuale prin care executanţii îşi utilizează trupul sau vocea în vederea dezvoltării limbajului artistic. Acest fenomen se opune artei vizuale, care se rezumă doar la încercarea artistului de a zămisli fizic obiecte de artă din pânză şi vopsea, sau diverse materiale. Termenul  performing arts  s-a utilizat prima dată în 1711.

 Pornind pe această direcţie nemaiîntâlnită în peisajul muzical românesc, formaţia a realizat primele trei concerte experimentale în clubul La Scena, la sfârșitul anului 2011. La începutul anului 2012, membrii grupului sunt invitaţi în “Blue-Festival” Bucuresti, evoluând apoi în mai multe spaţii de gen din Capitală şi din ţară.

 Formaţia The Plastix:

Jak Eduard Neumann – Sax, Drum Machine
Vasile Drăgușanu – Chitară, voce
Christian Teodoru-Ilie – Pian

Vă așteptăm în curtea Casei Avramide pentru o seară specială!