Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Din luna februarie până în iulie 1878, România a fost cea mai gânditoare națiune din lume. Oamenii simpli mergeau gânditori pe stradă, politicienii vorbeau...

Din luna februarie până în iulie 1878, România a fost cea mai gânditoare națiune din lume. Oamenii simpli mergeau gânditori pe stradă, politicienii vorbeau mai puțin și gândeau mai mult, iar Regele Carol I și guvernul erau într-o dilemă profundă.

Războiul de Independență, cunoscut și sub numele de Războiul Ruso-Turc, tocmai se încheiase, și în urma Tratatului de Pace de la San Stefano, din 18 februarie, Turcia trebuia să plătească despăgubiri de război Rusiei, evaluate la 1.400.000  de ruble. Cum Înalta Poartă era aproape în faliment financiar, se hotărăște ca Rusia să primească sangeacul Tulcea, în valoare de 1.100.000 de ruble, ca o compensație teritorială în contul despăgubirilor, iar diferența să o achite cash. Trebuie menționat că sangeacul Tulcei reprezenta întreaga Dobroge de azi, cu reședința în frumosul nostru oraș.

Rușii fac românilor însă o propunere diabolică: Dobrogea în schimbul Basarabiei, care era în posesia României din 1856, în urma Războiului Crimeii. Timp de gândire, până la Congresul de Pace de la Berlin, din luna iulie 1878. Închipuiți-vă cam ce a fost în sufletul românilor, în acest răstimp. Dilema de a alege Basarabia, cu inima și sufletul și Dobrogea, cu mintea. În țară au loc discuții înflăcărate, cu argumente pro și contra pentru fiecare dintre variante. Pe plan extern, se încerca pe toate căile diplomatice obținerea ambelor teritorii. Peste tot, răspunsul era însă: sau, sau. În acest răstimp, Tulcea, Dobrogea și toată zona Balcanilor de nord erau sub guvernare rusească și să plăteau la greu polițe locuitorilor musulmani din oraș și sate, în contul atacurilor milițiilor de bașbuzuci, ce răspândiseră moarte și teroare în comunitățile creștine, în timpul războiului. Cerchezii, care fuseseră cei mai sângeroși sunt deportați pentru totdeauna din Dobrogea, mii de familii turce și tătare părăsesc satele dobrogene. La Sofia, numai într-o singură noapte furtunoasă, bulgarii și rușii dinamitează și distrug 7 geamii.

La Congresul de la Berlin, România alege cu mintea limpede și inima sfâșiată sangeacul Tulcea versus Basarabia. A fost o alegere tristă și plină de lacrimi, dar inteligentă din punct de vedere teritorial și strategic.

Notă: Imaginea prezintă Monumentul de Independență, în forma sa originală, înainte de a fi distrus în Primul Război Mondial.

Nicolae C. Ariton