Turism responsabil și durabil în Delta Dunării și Dobrogea de Nord(P)
ActualitatePolitica 11 noiembrie 2020 D.C.
În 2020, din cauza pandemiei, Delta Dunării a fost una dintre destinațiile cele mai vizitate de către turiștii români, în primul rând datorită izolării și a ideii că într-o suprafață atât de mare virusul se răspândește mult mai greu.
Dar, oricât ne-am bucura pentru operatorii din turism, care au avut mai puțin de suferit decât cei din alte zone ale țării, turismul din Deltă nu trebuie să ducă la distrugerea naturii, principala atracție pentru cei ce vin în vizită.
Turismul din Delta Dunării nu are nevoie de promovare suplimentară, agresivă și haotică, ci de o armonizare a activității economice cu ecologia și cu nevoile oamenilor care trăiesc în Deltă 365 de zile din 365. Nu putem, pentru câștiguri rapide, dar nesustenabile, să facilităm distrugerea habitatelor naturale ale peștilor și ale păsărilor, periclitând sursa de hrană a mii de oameni.
De aceea, turismul din Delta Dunării și din Dobrogea de Nord trebuie abordat ca un întreg unitar și dezvoltat în cadrul unei viziuni pe termen lung. Trebuie să renunțăm să mai gândim în sezoane tursitice și trebuie să ajutăm dezvoltarea durabilă, de durată.
Una dintre ideile extrem de serioase apărute în ultimii ani, idee pe care o îmbrățișez și eu, este dezvoltarea localităților de pe malul lacului Razelm, precum Jurilovca și Sarichioi, dar nu numai acestea.
Prin dezvoltarea capacității de cazare în aceste localități și înlesnirea investițiilor în turism, se va putea prelua greutatea de pe umerii Deltei, unde nu se prea mai poate construi dacă vrem să rămânem responsabili față de acest dar unic pe care ni l-a făcut natura. Dezvoltând turistic zona Rezelmului, dar și zone precum Munții Măcinului, nu doar că diversificăm oferta turistică a județuluiTulcea, dar ajutăm la conservarea Deltei, astfel încât după sezoanele cele mai aglomerate să mai avem, totuși, ce vizita.
Dezvoltarea turismului în zona continentală a județului Tulcea presupune modificări responsabile aduse legislației, dezvoltarea infrastructurii și, în schimb, ne va aduce creștere economică și mai multe surse de venit pentru populație și pentru bugetele locale.
PSD a inițiat deja unele modificări legislative în acest sens, iar eu promit că voi continua toate lucrurile bune începute de predecesorii mei, ascultând experții și pe toți cei care vor cu adevărat binele zonei.
Turismul delatic și cel nord-dobrogean au doar varianta dezvoltării responsabile, gândite pe termen lung, iar acesta este un proiect care merită toată atenția noastră.
Andaluzia Luca, candidat pentru Camera Deputaților
#siguranțauneidezvoltăriresponsabile