Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

USL OBŢINE CINCI COLEGII LA TULCEA, ARD TREI, PPDD ZERO! USL OBŢINE CINCI COLEGII LA TULCEA, ARD TREI, PPDD ZERO!
Conform unei simulări efectuate de Rompol, în cazul în care pe 9 decembrie se vor înregistra rezultate similare celor din 10 iunie a.c. USL ... USL OBŢINE CINCI COLEGII LA TULCEA, ARD TREI, PPDD ZERO!

Conform unei simulări efectuate de Rompol, în cazul în care pe 9 decembrie se vor înregistra rezultate similare celor din 10 iunie a.c. USL  ar închide cinci colegii din judeţul Tulcea,iar ARD ar putea câştiga trei mandate, unul la redistribuire şi alte două prin alocare suplimentară față de numărul de mandate din circumscripție, datorită existenței unui numar semnificativ de mandate câștigate cu 50% + 1 de un competitor electoral.

Avram, Popa şi Bălan câştigă din prima, Gudu la redistribuire

Altfel, în Colegiul numărul 1 Vasile Gudu ar câştiga un mandat de deputat la redistribuire, în colegiul numărul 2 USL-istul Marian Avram ar câştiga direct cu 50% + 1 din voturi mandatul de deputat, la fel ca şi colgii săi Octavian Marius Popa în Colegiul 3 şi Ion Bălan în Colegiul 4. Beneficiară a actualului sistem de vot ar fi şi Anişoara Radu, candidatul ARD în Colegiul 3, care ar obţine un mandat de deputat prin alocare suplimentară față de numărul de mandate din circumscripție, datorită existenței unui număr semnificativ de mandate câștigate cu 50% + 1 de un competitor electoral.

Anisoara Radu

Anisoara Radu

În cazul Anişoarei Radu ar fi practic o reparaţie morală după ce la alegerile trecute a obţinut cele mai multe voturi dar a pierdut la redistribuire.

Motoc şi Belacurencu, senatori fără probleme

La Senat tulcenii ar putea beneficia de un mandat în plus tot prin această metodă, beneficiar fiind candidatul din Colegiul 2.

Cei doi candidaţi ai USL, Trifon Belacurencu şi Octavian Motoc şi-ar câştiga din prima mandatele de senatori.

 

Circumscripția Tulcea

USL 3 şi ARD 2

–––––––––––

Colegiul Tulcea D1 ARD ✓

Colegiul Tulcea D2 USL +

Colegiul Tulcea D3 USL +

Colegiul Tulcea D3 ARD ✗

Colegiul Tulcea D4 USL +

 

Circumscripția Tulcea

USL 2 şi ARD 1

–––––––––––

Colegiul Tulcea S1 USL +

Colegiul Tulcea S2 USL +

Colegiul Tulcea S2 ARD ✗

 

Legendă:

 

+ – mandat câștigat cu 50% + 1 din voturi;

✓ – mandat câștigat prin alocare conform legii, fără a se depăși

numărul de mandate din circumscripție;

✗ – mandate obtinuțe prin alocare suplimentară față de numărul de mandate din circumscripție, datorită existenței unui număr semnificativ de mandate câștigate cu 50% + 1 de un competitor electoral.

 

Tulcea ar putea avea în premieră opt parlamentari!

Conform legii, nu contează doar câştigarea colegiilor, ci şi procentul obţinut de competitorii electorali în alegeri. PDL şi PPDD obţin mandatele suplimentare în Bucureşti (ca şi cele din restul ţării) în urma celei de a doua etape de redistribuire, etapa naţională. După ce se scad mandatele pe care PDL le obţine prin „închiderea” unor colegii şi cele obţinute prin redistribuirea la nivel de circumscripţie (judeţ – n.a.), restul de mandate se calculează în funcţie de procentul general rămas (după atribuirea primelor mandate – n.a.) şi se redistribuie în funcţie de numărul de voturi obţinute de candidţii acestui partid. Conform simulării Rompol, în urma acestei redistribuiri, PDL-ului îi revin 5 mandate în Bucureşti.

Conform simulării, la nivel de ţară, la un procent estimat de 57,64%, USL scoate 251 de deputaţi, dintre care 233 prin „închiderea” colegiilor şi 18 prin redistribuire la nivel de judeţ; PDL, adică ARD, la un procent estimat de 26,29%, obţine 82 de deputaţi, dintre care, atenţie, 42 sunt mandate suplimentare. În ceea ce priveşte PPDD, la un procent estimat de 10,37%, obţine 33 de mandate, dintre care 8 la redistribuirea judeţeană şi 33 suplimentare în urma redistribuirii naţionale. Se va ajunge în situaţii în care vor exista nu doi, ci chiar şi 3 deputaţi într-un singur colegiu. (sursa cotidianul.ro)

Metoda de alocare (pe scurt)
1. Fiecare partid primeste în fiecare judet si la nivel national, în functie de cota sa de voturi de la alegeri, în mod proportional, conform unui algoritm clasic în practica politica (d’Hondt), un numar de mandate.
2. Aceste mandate nationale sunt împartite echitabil fiecarei circumscriptii (judet) si fiecarui partid per judet.
3. Apoi, în fiecare circumscriptie (judet) pentru fiecare colegiu uninominal se aloca pe rând mandatele de la (2).
4. Mai întâi câstiga colegiile acei candidati care au avut mai mult de 50%+1 din voturi.
5. Apoi, pentru celelalte colegii ramase neocupate primesc mandate ceilalti candidati, în ordine descrescatoare a numarului de voturi obtinut, pâna se epuizeaza colegiile si mandatele ce se cuvin fiecarui partid conf. (2).