Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Victor Tarhon (PMP) propune soluții pentru eliminarea cancerului din sistemul de sănătate Victor Tarhon (PMP) propune soluții pentru eliminarea cancerului din sistemul de sănătate
 Spitalul Județean Tulcea are un nou medic specialist în Pediatrie, cel puțin așa a promis managerul general al SJU, Tudor Năstăsescu. Asta în condițiile... Victor Tarhon (PMP) propune soluții pentru eliminarea cancerului din sistemul de sănătate

tarh_medical Spitalul Județean Tulcea are un nou medic specialist în Pediatrie, cel puțin așa a promis managerul general al SJU, Tudor Năstăsescu. Asta în condițiile în care, din luna martie a anului trecut, această secție a fost deservită de numai un specialist. Demersul nu este însă suficient pentru a acoperi nevoile pacienților tulceni. Pentru a asigura o linie de gardă mai sunt necesari cel puțin trei medici. Și atunci care este soluția pentru a remedia deficitul de personal medical din Tulcea?

”Dincolo de locul de muncă propriu-zis, trebuie să le dăm medicilor «un pachet» motivațional atractiv pentru a veni și, mai ales, pentru a rămâne în Tulcea”, răspunde Victor Tarhon, fost președinte al Consiliului Județean Tulcea și, actualmente, candidat PMP la funcția de deputat. ”O pârghie pe care nu o folosim aproape deloc o reprezintă accesarea fondurile europene. Astfel, s-ar asigura o dotare la standarde occidentale și a spitalului nostru. Cum este cazul, de exemplu, al Spitalului Județean de Urgență Timișoară, care a obținut 7,2 milioane de euro. Însă doar dotarea la standarde europene este insuficientă și rămâne o problemă abstractă dacă nu avem și personalul specializat să o utilizeze în vederea ajutorării celor aflați în suferință. În acest sens, trebuie identificate mijloaceleși apoi făcute oferte atractive pentru specialiștii de care are nevoie sistemul de sănătate tulcean și, cu precădere, instituția etalon – Spitalul Județean de Urgență Tulcea. În principal, consider că autoritățile administrației publice locale trebuie să coopereze și să genereze mijloacele despre care vorbeam. Exemple ar fi: locuința de serviciu, fără plata chiriei și a utilităților; facilități în privința servirii meselor zilnice; facilități în privința unor taxe și impozite locale; gratuități în privința accesului la evenimente organizate de instituții din subordinea autorităților menționate ș.a.m.d.”

Victor Tarhon susține totuși că acest sistem nu poate fi retușat, ci trebuie schimbat complet. ”Avem nevoie de o reformă în acest domeniu. Când ai aproape 13.000 de medici lipsă în spitalele din România, pentru că preferă să plece în străinătate la muncă, înseamnă că te confrunți cu o criză în sistemul medical. Pentru a opri acest exod trebuie să renunțăm la metoda prăfuită și comunistă folosită până acum și să alegem practica occidentală. Concret, trebuie să transformăm anumite unități spitalicești în fundații ale statului. Prin acest mix între stat și privat, se creează astfel competiție în sistemul de sănătate. O fundație poate să ia credite, să aducă echipamente moderne, să se dezvolte, să instruiască personalul.”

Și, mai presus de orice, este singura variantă prin care medicii pot fi plătiți corespunzător. Fiind vorba despre o profesie liberală, medicul nu mai trebuie să fie salariat. El va fi remunerat pe baza unui Contract de prestații medicale, iar în funcție de nivelul de performanță, în Actul adițional la Contract vor fi precizate baremurile de cost pentru prestațiile sale medicale. ”Doar atunci vom avea garanția actului medical profesionist și dispariția șpăgii în rândul medicilor. Recompensa lui financiară va fi cea stabilită în Anexa la Contract, care va fi făcută publică. Astfel, pacientul își poate alege unitatea spitalicească în funcție de medicul pe care îl preferă și va ști, în plus, și care este costul intervenției de care are nevoie.”, a mai declarat Victor Tarhon, candidat PMP la Camera Deputaților.