Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Ziua Dobrogei, prilej de omagiu şi sărbătoare pentru toţi tulcenii Ziua Dobrogei, prilej de omagiu şi sărbătoare pentru toţi tulcenii
Preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu, a participat, luni, 14 noiembrie 2016, împreună cu vicepreşedintele George Luchici, administratorul public al județului, Vasile Strat, şi alţi... Ziua Dobrogei, prilej de omagiu şi sărbătoare pentru toţi tulcenii

cjmonPreşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu, a participat, luni, 14 noiembrie 2016, împreună cu vicepreşedintele George Luchici, administratorul public al județului, Vasile Strat, şi alţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale la manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Dobrogei, zi în care s-au împlinit 138 de ani de la revenirea Dobrogei la România.

Activităţile, organizate de Consiliul Judeţean în colaborare cu Primăria Municipiului Tulcea şi Ansamblul Artistic „Baladele Deltei”, au debutat cu o depunere de coroane la Monumentul Independenţei, în prezenţa autorităţilor locale civile şi militare ale judeţului Tulcea, prilej cu care preşedintele  Horia Teodorescu a declarat: „Dobrogea întreagă sărbătorește astăzi împlinirea a 138 de ani de la momentul istoric când a redevenit oficial pământ românesc, după 460 de ani de dominație otomană.  În dimineața aceasta, alături de reprezentanți ai celor mai importante instituții ale județului, evocăm sacrificiul a peste două mii de ostași români, participanți la Războiul de Independență. Cu acest prilej, ne înclinăm cu respect în faţa lor, a strămoşilor noştri, privind, în acelaşi timp, cu încredere în viitorul frumoasei noastre regiuni. Dobrogea are astăzi drumul deschis şi posibilitatea de a intra în legături economice, sociale şi culturale cu întreaga lume. Aici avem suficiente resurse umane, materiale, financiare, naturale pentru a avea o nouă perspectivă în anii care vin. În final, doresc să le urez tuturor ce locuiesc pe acest colţ de pământ binecuvântat un călduros  «La mulți ani, Dobrogea, la mulți ani, dobrogeni!»”.

Partea a doua a manifestărilor dedicate Zilei Dobrogei a fost găzduită de Teatrul „Jean Bart”, unde a avut loc spectacolul „Să ne cunoaştem istoria prin tradiţie”.  În cadrul acestei activităţi, care s-a bucurat de o largă participare, inclusiv de cea a parlamentarilor tulceni, au evoluat Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, cunoscutele interprete de muzică populară Maria Ciobanu și Mioara Velicu precum și la fel de cunoscuții artiști Marius Ciprian Pop, Cristian Fodor și Ovidiu Homorodean. În debutul spectacolului omagial, preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu, a ţinut să sublinieze importanţa momentului 14  noiembrie 1878. „Astăzi este ziua nostră, a dobrogenilor,  zi în care sărbătorim cu bucurie împlinirea a 138 de ani de la revenirea Dobrogei la patria- mamă. Timp de sute de ani, folclorul și limba română au fost cei doi piloni ai rezistenței noastre naționale și factorii care au contribuit decisiv, pe termen lung, la refacerea unității noastre statale. Astăzi sărbătorim unirea Dobrogei cu țara, atât prin comemorarea celor căzuți pe câmpul de luptă, cât și prin afirmarea unității noastre naționale, aducând în fața dumneavoastră o imagine completă a folclorului românesc. Vom admira costume populare minunate, vom asculta cântece interpretate în toate graiurile din România și vom ajunge la concluzia că miracolul datorită căruia și Dobrogea și Ardealul au reușit să rămână române în cuget și simțire, după sute de ani de dominație străină, a fost dragostea noastră pentru tradiții și pentru moștenirea culturală lăsată de înaintași. La mulţi  ani, Dobrogea! La mulţi ani, dobrogeni! La mulţi ani, tulceni!!!”.

Ziua de 14 noiembrie a devenit, din anul 2015, sărbătoare naţională, fiind instituită ca „Ziua Dobrogei” prin Legea 230/2015.