Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂMÂNTULUI ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂMÂNTULUI
La 22 aprilie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua Pământului instituită de ONU prin Rezoluția 63/278 din anul 2009, pentru a ne reaminti fiecăruia... ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂMÂNTULUI

…delta dispare

La 22 aprilie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua Pământului instituită de ONU prin Rezoluția 63/278 din anul 2009, pentru a ne reaminti fiecăruia că Pământul și ecosistemele sale ne oferă condițiile pentru întreținerea vieții.

Apărută în 1970, Ziua Pământului simbolizează lupta împotriva poluării şi problemelor climaterice și a avut un rol foarte important în mediatizarea problemelor cu care se confruntă Pământul. Ea a dat naștere unei organizații ”Rețeaua Ziua Pământului” (”Earth Day” Network) cu filiale în peste 175 de ţări şi rezultate notabile în conştientizarea omenirii asupra problemelor de mediu, efectelor poluării, etc.

Mesajul Președintei Rețelei ”Earth Day”, Kathleen Rogers cu ocazia Zilei Pământului

”Acum aproape 48 de ani în urmă, pe 22 aprilie 1970, millioane de oameni au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva impactului negativ al celor 150 de ani ai dezvoltării industriale.

În Statele Unite, dar și în restul lumii, smog-ul a devenit extrem de nociv și sunt dovezi că poluarea crescută a condus la întârzieri de dezvoltare la copii. Biodiversitatea a fost în declin ca urmare a utilizării intense a pesticidelor și a altor poluanți.

Ziua Pământului este acum un eveniment global în fiecare an și credem că mai mult de un miliard de persoane din 192 de țări participă acum la cea mai mare zi de acțiune a lumii civice.

O lume fără poluare cu plastic

De la otrăvirea și vătămarea vieții marine, până la prezența materialelor plastice în alimentația noastră ce pot distruge hormonii umani și provoca boli majore precum și pubertate timpurie. Creșterea exponențială a cantităților de materiale plastice amenință supraviețuirea planetei noastre.

Știați că 300 milioane de tone de plastic sunt vândute în fiecare an și că un procent de 90% din acestea sunt aruncate? Știați că un procent mare din aceste materiale plastice sfârșesc în depozitele noastre de gunoi, în oceanele noastre, în viața sălbatică și în corpurile noastre?”

Ziua Pământului 2018 se va concentra pe schimbarea fundamentală a comportamentului uman față de materialele plastice și va cataliza o reducere semnificativă a poluării din plastic.

Rețeaua ”Earth Day” a inițiat o campanie ce se derulează pe mai mulți ani – Contribuiți la oprirea poluării cu plastic!

Obiectivele campaniei includ eliminarea materialelor plastice de unică folosință, promovarea alternativelor la materialele pe bază de combustibili fosili, promovarea reciclării 100% a materialelor plastice, responsabilitatea corporativă și guvernamentală și schimbarea comportamentului uman în ceea ce privește materialele plastice.

Campania pentru prevenirea poluării din plastic cuprinde patru componente principale:

  • Conducerea unei mișcări la nivel local pentru a sprijini adoptarea unui cadru global de reglementare a poluării plastice;
  • Educarea, mobilizarea și activarea cetățenilor din întreaga lume pentru a cere guvernelor și corporațiilor să controleze și să elimine poluarea cu plastic;
  • Educarea oamenilor din întreaga lume să – și asume răspunderea personală pentru poluarea plastică prin alegerea de a respinge, reduce, reutiliza și recicla plasticul;
  • Promovarea reglementărilor guvernamentale locale și a altor eforturi de combatere a poluării din materiale plastice.

Rețeaua ”Earth Day” va exploata platforma Zilei Pământului și interesul crescând pentru a 50-a aniversare a Zilei Pământului în 2020 ca un catalizator pentru acțiunea globală.

În acest context, Administrația Rezervației Biosferei ,,Delta Dunării” intenționează să marcheze acest eveniment de mediu, prin organizarea de acțiuni de celebrare în perimetrul RBDD împreună cu elevii și cadrele didactice de la școlile din localitățile Chilia Veche, Sulina, Crișan, în coordonarea responsabililor centrelor de informare și vizitare.

Ziua Pământului este menită să inspire publicul în direcţia unei mai bune îngrijiri a mediului și să-l învețe să fie mândru de patrimoniul natural. Ziua Pământului reprezintă o zi de informare pentru o mai bună educare a publicului cu privire la impactul  oamenilor asupra mediului.

Mai multe informații pe: https://www.earthday.org/