Ziua Internațională a Păsărilor celebrată de copiii din Rezervația Biosferei Delta Dunării și Tulcea
Actualitate 3 aprilie 2017 D.C.
Pentru ornitologi și iubitorii de păsări, ziua de 1 Aprilie reprezintă Ziua Internaţională a Păsărilor. Această zi este marcată anual, în cadrul programului UNESCO “Omul şi Biosfera”, nu întâmplător fiind celebrată în aprilie. La 1 aprilie 1906 a fost semnată Convenţia Internaţională pentru Protecţia Păsărilor, unul din primele documente ecologice.
Rezervaţia Biosferei Delta Dunării găzduiește permanent sau temporar un număr de circa 340 specii de păsări, reprezentând aproximativ 90% din avifauna României.
Pentru a marca Ziua Internaţională a Păsărilor, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a desfăşurat la Centrul de Vizitare din Sulina două acţiuni educaţionale, în data de 1 și 2 aprilie, împreună cu 55 de elevi și cadre didactice de la Liceul Teoretic ,,Jean Bart” și de la Cercul de Ecologie al Palatului Copiilor-filiala Sulina, dedicate conștientizării cu privire la importanţa protecţiei păsărilor şi păstrării nealterate a habitatelor acestora. În cadrul activităților s-au desfășurat simpozioane având ca element primordial păsările, cântece și poezii, expoziție de desene, joc de rol etc.
De asemenea, evenimentul a fost marcat și la Crișan și Chilia Veche prin organizarea de acțiuni coordonate de responsabilii Centrelor de informare din respectivele localități.
La Crișan, 25 de elevi ai claselor I-VIII ai Școlii gimnaziale din localitate, au efectuat o deplasare în teren pentru observarea speciilor de păsări existente în imediata apropiere a localității, iar la Chilia Veche a avut loc o activitate educativă la Centrul de Informare și Educație ecologică, la care au participat 20 de elevi din clasa I- a.
Un eveniment asemănător a avut loc și la Tulcea, în Parcul „Orășelul copiilor”, la care au participat un număr de 80 de copii, părinți și profesori. Acțiunea s-a desfășurat, în parteneriat cu Asociația Euro Tulcea și școlile din municipiu, unde programul acțiunii a cuprins prezentarea însemnătății evenimentului, mesaje cu îndemnuri de ocrotire a păsărilor, anagrame pentru elevi, dar și pentru părinți și profesori, jocuri și concursuri de recunoaștere a sunetelor diferitelor specii de păsări.
În deschiderea evenimentului alături de ceilalți participanți, reprezentanții ARBDD și ai Asociației Euro Tulcea au adresat un mesaj de protejare a biodiversității, a păsărilor în special atât din perimetrul RBDD cât și din zona în care ne desfășurăm existența fiecare dintre noi. Acţiunea s-a finalizat cu amplasarea în parc a căsuțelor și hrănitorilor pentru păsări realizate de către copii, iar copiii au avut bucuria și posibilitatea de a hrăni păsările.
Tot în contextul celebrării Zilei Internaționale a Păsărilor, în data de 1 aprilie ARBDD în parteneriat cu societatea ”Descoperă Delta Dunării” și Asociația Umanitară ”Noroc” au organizat o acțiune de inventariere a speciilor de păsări din zone ale rezervației, respectiv Lacul Sărături, Lacul Beibugeac și Lacul Sarinasuf.
În luna martie a anului 1994, Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei şi-a declarat acordul pentru organizarea în şcoli a Zilei Păsărilor. De atunci, 1 aprilie – Ziua Păsărilor – este sărbătorită în fiecare an în România.
Ziua Păsărilor nu semnifică doar celebrarea semnării Convenţiei, cât şi perioada de migrare a păsărilor din iarnă spre primăvară. Primul eveniment ecologic al lunii aprilie, cu o istorie centenară, are invariabil ca scop, să educe noua generaţie spre a iubi şi proteja păsările sălbatice prin ocrotirea habitatelor lor.