Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Proiectul „Managementul patrimoniului cultural de coastă”, în conferință de progres Proiectul „Managementul patrimoniului cultural de coastă”, în conferință de progres
 Marți, 21 martie, la sala de conferințe a Hotelului „Delta” s-a desfășurat conferința de presă ce a marcat o nouă etapă de progres în... Proiectul „Managementul patrimoniului cultural de coastă”, în conferință de progres

hericost Marți, 21 martie, la sala de conferințe a Hotelului „Delta” s-a desfășurat conferința de presă ce a marcat o nouă etapă de progres în cadrul proiectului „Managementul patrimoniului cultural de coastă” – HERICOAST. Inițiativa se derulează în parteneriat cu Consiliul Provinciei Vest – Agder, Norvegia (aplicant principal), Autoritatea Regională din Castilla y Leon (Spania), Regiunea Molise (Italia), Agenţia de Dezvoltare Leartibai (Spania), Consiliul Comitatului Donegal (Irlanda) și are ca parteneri consultativi  Universitatea Clue+ din Amsterdam (Olanda) și ONG Civilscape (Olanda).

Proiectul este finanțat în cadrul Programului de Cooperare INTERREG EUROPE 2014-2020 (primul apel de proiecte), cu o perioadă de implementare de 54 luni.

La conferință au mai participat președintele  Consiliului Județean, Horia Teodorescu, vicepreședinții Dumitru Mergeani și George Luchici, precum și reprezentanți ai actorilor locali cu rol relevant pentru îndeplinirea scopului proiectului: UAT Municipiul Tulcea, UAT Comuna Jurilovca,  UAT Comuna Sarichioi, UAT Comuna C.A. Rosetti, UAT Comuna Chilia Veche, UAT Comuna Sfântu Gheorghe, UAT Orașul Sulina, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” Tulcea, Direcția Județeană pentru Cultură Tulcea, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est și, nu în ultimul rând, Asociația CERAHES Tulcea.

„Vreau să felicit echipa Consiliului Județean pentru inițiativa de a realiza acest proiect și pentru activitățile derulate până acum. Este un proiect care implică o mare desfășurare de forțe, la nivel de țări, respectiv regiuni și comune precum și la nivel instituțional, ceea ce presupune automat o implicare semnificativă din partea noastră, ca partener. Ne bazăm, de asemenea, în cadrul acestui proiect, și pe actorii locali, în acest sens având  o cooperare extrem de importantă cu autorități locale – Primăria municipiului, Primăria Sulina, dar și cu primării  din mediul rural cum ar fi Jurilovca,  Sarichioi, C.A. Rosetti, Murighiol, Chilia Veche, Sfântu Gheorghe. Nu în ultimul rând, în cadrul acestui proiect, colaborăm și cu instituții specializate și mă refer aici la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale, Direcția pentru Cultură etc., alături de care vom pregăti o serie de planuri de acțiune regionale, realizate pe baza unei abordări integrate. Vă felicit și vă urez succes în continuare!”, a declarat președintele Horia Teodorescu în deschiderea conferinței.

În cadrul expunerilor, a fost subliniată încă o dată necesitatea și importanța implementării acestui gen de proiecte, în speță, proiecte care vizează folosirea resurselor culturale într-un mod echilibrat care se pliază pe multiculturalitatea spațiului dobrogean.

Totodată,  au fost diseminate informații generale privind cele doua studii elaborate in cadrul proiectului, anume „Strategia regională a stakeholderilor” și „Analiza teritorială a județului Tulcea”, acestea fiind  rezultate concrete ale proiectului, elemente esențiale utilizate în etapele de implementare următoare.

.