10 PERMISE DE CONDUCERE REȚINUTE DE POLIȚIȘTII TULCENI

Inspectoratul de Poliţie Județean Tulcea, în perioada 24.12- 26.12.2019, a acţionat pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă civică în special în zonele lăcașelor de cult, pe drumurile intens circulate şi în zonele aglomerate. 

Principalele acţiuni defășurate au vizat prevenirea şi combaterea infracţiunilor cu violenţă şi monitorizarea stărilor conflictuale, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, prezenţa activă a Poliţiei Rutiere pe principalele drumuri în vederea fluidizării circulaţiei, prevenirii încălcării legislaţiei rutiere şi sancţionarea cu fermitate a celor care o încalcă.

În această perioadă, poliţiştii tulceni au intervenit la 155 de evenimente semnalate prin Apelul de Urgență 112.

Poliţiştii au constatat 31 de infracţiuni şi au aplicat 113 sancţiuni contravenţionale, dintre care 20 la Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice și 92 la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și 1 la alte acte normative.

Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale este de peste 54.600 de lei.

În cadrul activităților desfășurate de polițiștii rutieri, pentru creșterea siguranței în trafic, au fost constate 9 infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice.

Totodată, au fost reţinute 10 permise de conducere, dintre care 5 pentru consumul de alcool și 1 pentru viteză).

 Exemple de infracțiuni la regimul rutier:

În dimineața zilei de 25 decembrie a.c., polițiștii Serviciului Rutier au depistat în trafic un bărbat în vârstă de 48 de ani, din Tulcea, care conducea un autoturism în localitatea Somova, județul Tulcea, având o concetrație de 0,45 mg/ alcool pur în aerul expirat.

În dimineața zilei de 26 decembrie a.c., polițiștii Serviciului Rutier au depistat în trafic un bărbat de 52 ani, din Tulcea, care conducea un autoturism în localitatea Niculițel, județul Tulcea, având o concetrație de 0,71 mg/ alcool pur în aerul expirat.

În seara zilei de 26 decembrie a.c., polițiștii Serviciului Rutier au depistat un bărbat în vârstă de 46 ani, din Tulcea, care conducea un autoturism pe strada Isaccei din municipiul Tulcea, fără a deține permis de conducere.

În urma verificărilor efectuate de polițiști a rezultat faptul că, autoturismul avea numerele de înmatriculare provizorii expirate.

În toate cazurile, polițiștii au întocmit dosar penal.

Pentru evitarea evenimentelor rutiere datorate consumului de alcool, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Tulcea recomandă conducătorilor auto:

– Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! 

– Consumul de alcool este incompatibil cu conducerea autovehiculelor, pe lângă faptul că este interzis de lege, constituie un important factor de risc pentru şofer, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic crescând şansele de implicare într-un accident rutier. 

– De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele. 

– Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacţie, echilibrul şi capacitatea de a vorbi. Când aceste funcţii sunt afectate, probabilitatea unui accident creşte.

– Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală! 

– Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.