Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

11 ianuarie – Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale – prima zi în calendarul ecologic al anului 11 ianuarie – Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale – prima zi în calendarul ecologic al anului
Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale – este marcată la nivel mondial în fiecare an la data de 11 ianuarie și are ca... 11 ianuarie – Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale – prima zi în calendarul ecologic al anului

Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale – este marcată la nivel mondial în fiecare an la data de 11 ianuarie și are ca scop accentuarea importanței protecției și conservării unor habitate și specii naturale importante, care se întind pe suprafețe mari și cuprind complexe de ecosisteme terestre sau acvatice – lacuri și cursuri de apă, zone umede cu specii de floră și faună unice.

Această dată a fost aleasă la inițiativa mai multor organizații ecologiste, printre care Wildlife Conservation Center și World Wildlife Fund, pentru a marca 80 de ani de la înființarea Rezervației Naturale Barguzinsky, situată pe teritoriul Rusiei, la nord-est de Lacul Baikal, înscriindu-se astfel, începând cu anul 1997, în calendarul sărbătorilor oficiale de mediu.

Delta Dunării şi celelalte unităţi geografice adiacente au primit, de-a lungul timpului, mai multe recunoașteri naționale și internaționale din punct de vedere al protecției naturii. În 1938, Pădurea Letea, din Delta Dunării, a fost declarată Rezervație naturală. În perioada anilor 50 au mai fost declarate în Delta Dunării arii naturale protejate în suprafaţă totală de 40.000 ha. În 1978, zona Roşca – Buhaiova – Hrecisca a fost declarată Rezervaţie a biosferei. Din 1990, Delta Dunării şi celelalte unităţi adiacente a fost declarată Rezervație a biosferei, în cadrul Programului UNESCO „Omul și Biosfera”. Tot în această perioadă, Delta Dunării a fost recunoscută ca zonă umedă de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor de apă, în cadrul Convenţiei Ramsar, iar o suprafaţă de 312.000 de hectare, au fost recunoscute ca parte a patrimoniului natural universal în cadrul Convenţiei UNESCO de protejare a patrimoniului universal cultural şi natural.
Valoarea patrimoniului natural şi eficienţa planului de management ecologic aplicat în teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au fost recunoscute prin acordarea în anul 2000 a Diplomei Europene pentru arii protejate, reînnoită în anii 2005, 2010 și 2020, una dintre cele mai prestigioase distincţii din Europa, atât datorită criteriilor ştiinţifice care trebuie respectate, cât şi mecanismului de monitorizare continuă a respectării acestora.