Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

PROIECT CONTROVERSAT ÎN DELTA DUNĂRII, AMÂNAT DE CONSILIERII JUDEȚENI.CONCESIUNEA A FOST CERCETATĂ DE D.N.A.! PROIECT CONTROVERSAT ÎN DELTA DUNĂRII, AMÂNAT DE CONSILIERII JUDEȚENI.CONCESIUNEA A FOST CERCETATĂ DE D.N.A.!
Consilierii județeni au amânat discutarea unui proiect ce propune avizarea în vederea introducerii în circuitul agricol a terenului în suprafață de 1129,7770 ha, din... PROIECT CONTROVERSAT ÎN DELTA DUNĂRII, AMÂNAT DE CONSILIERII JUDEȚENI.CONCESIUNEA A FOST CERCETATĂ DE D.N.A.!

foto Adevarul

Consilierii județeni au amânat discutarea unui proiect ce propune avizarea în vederea introducerii în circuitul agricol a terenului în suprafață de 1129,7770 ha, din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, situat în extravilanul localității Crişan
Consilierul județean Dan Lucian Bălan a solicitat o discuție mai amplă și lămuritoare legat de acest proiect ce are ca beneficiar firma cu acționariat german KIARA LACI SRL, o firmă ce practică de ceva timp agricultura în zona Deltei Dunării, așa cum se întâmpla în mai multe zone piscicole transformate, de dragul subvențiilor de la APIA, în terenuri agricole.
„Mă miră acest proiect, având în vedere discuțiile legate de protejarea Deltei, de lipsa peștelui după dispariția amenajărilor piscicole, transformate în terenuri agricole. Administrația Rezervației și alți specialiști tot vorbesc de renaturare or iată că în continuare apar astfel de proiecte prin care delta se transforma cu acte în regulă în teren agricol.Cu nici reprezentanții beneficiarului nu au venit măcar să răspundă unor întrebări, solicit o discuție mai amplă pe acest proiect “a declarat în plen consilierul liberal Bălan.
Președintele Consiliului Județean a luat în considerare propunerea și a anunțat că se va organiza o ședință cu reprezentanții firmei respective, cu factorii de decizie de la ARBDD, reprezentanți ai Primăriei Crișan și reprezentanți ai Consiliului Județean, pentru clarificarea situației.
„Spre o mai bună cunoaștere, propun amânarea acestui proiect, ca să mai punem întrebări suplimentare, clarificări “a declarat președintele Horia Teodorescu.
„Unde este destinaţie piscicolă, trebuie să rămână luciu de apă. Agricultura nu se face oricum într-o arie protejată. În Deltă nu există incinte agro piscicole, doar incinte stufo-piscicole, ca la Obretin “a declarat pentru Adevărul Romulus Știucă, unul dintre experţii care au lucrat timp de 15 ani, în perioada 1993 – 2008, la Master Planul Deltei Dunării.

CINE ESTE BENEFICIARUL CONCESIUNII CERCETATE DE D.N.A.
Peste 2.100 de hectare a primit în concesiune de la Consiliul Local al comunei Crișan, în urmă cu aproape un deceniu, firma Kiara Laci din Tulcea.
Mai exact este vorba de Amenajarea Piscicolă Ceamurlia I, una dintre cele mai vânate concesiuni din Delta Dunării. Un luciu de apă unde exploatează speciile de crap și roșioară, conform aprobărilor primite de la Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură (ANPA).
Preţul concesiunii este de 22 lei/hectar. DNA a cercetat felul în care au fost concesionate terenul piscicol, fără a exista o evaluare a preţului acestora. Anchetatorii nu au constatat însă infracţiuni. „Hotărârea CL a fost votată, actele au fost completate direct la Prefectură, astfel încât ne-am trezit cu această concesiune cu destinaţie agro piscicolă “, spune primarul din Crişan. „Un preţ corect al concesiunii era de minimum 50 lei/hectar, chiar 60 lei. Din concesiune, primăria obţine 100.000 de lei “, a adăugat Ilie Munteanu.
În momentul când a primit concesiunea de la comună tulceană, firma era controlată de Mihaly Laszlo Racz, un afacerist cu cetățenie austriacă. Acesta este un personaj controversat, mai ales din cauza implicării fratelui său într-un dosar de trafic de combustibil alături de frații Ion și Stelian Livadariu din Constanța. În anul 2013, Racz a dispărut din acționariatul societății Kiara Laci,noii acționari majoritari fiind cetațeni germani, iar firma a primit o nouă licență de concesiune. (sursă: cetăţeanul.net)
După cum se pare, există un plan mai amplu prin care firma KIARA LACI vrea să pună măna pe mai multe terenuri administrate de Consiliul Județean, în lumea agricultorilor circulând deja zvonul unei posibile asocieri a nemților cu italienii de la Deltarom/Anglorom, firmă ce se află în litigiu cu Consiliul Județean și practic nu ar putea să participe la viitoarele licitații pentru concesionarea terenurilor.