Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

PNL TULCEA: „Comunele din judeţul Tulcea sunt foarte afectate de acest buget falimentar“ PNL TULCEA: „Comunele din judeţul Tulcea sunt foarte afectate de acest buget falimentar“
Bugetul pentru 2019 duce la prăbuşirea economiei, blochează investiţiile administraţiilor locale şi pune în pericol siguranţa naţională, astfel încât o analiză a Preşedintelui României... PNL TULCEA: „Comunele din judeţul Tulcea sunt foarte afectate de acest buget falimentar“

Bugetul pentru 2019 duce la prăbuşirea economiei, blochează investiţiile administraţiilor locale şi pune în pericol siguranţa naţională, astfel încât o analiză a Preşedintelui României înainte de promulgare este necesară, au declarat în cadrul unei conferințe de presă reprezentanții PNL Tulcea. Michael Gudu, președintele organizației municipale și Gabriel Herea, secretarul general al organizației, împreună cu noul lor coleg, scriitorul Stefan Caraman, au avertizat că bugetul aprobat de majoritatea PSD – ALDE este un buget fantezist care nu are nicio legatură cu realitatea economică şi nevoile reale de dezvoltare ale Romaniei.

„Bugetul PSD – ALDE se bazează pe o creştere economică nerealistă de 5,5% în condiţiile în care anul trecut au prognozat o creştere de 6,1% şi au încheiat 2018 cu 4,1%, iar pentru 2019 Comisia Europeană estimează 3,8%. inflaţia, în 2018 au prognozat 3,7% şi la final de an a fost 4,6% iar pentru 2019 mizează pe o creştere a preţurilor doar de 2,8%.Astfel, bugetul PSD – ALDE este construit cu “bani falşi”, cu alocări bugetare din pix care nu pot fi realizate şi vor fi din nou sacrificate bugetele locale şi investiţiile.

Firmele vor fi sugrumate prin acest buget şi prin alte reglementări fiscale absurde cum sunt cele prevăzute în OUG 114/2018. Angajaţii din mediul privat nu au nicio speranţă de îmbunătăţire a veniturilor şi a nivelului de viată“ a declarat secretarul general Gabriel Herea.

Liberalii susțin că prin OUG 114, autorităţile locale au fost obligate, prin încălcarea Constituţiei şi a legislaţiei în vigoare, să ducă impozitele şi taxele locale până la nivelul maxim, crescând, practic, fiscalitatea pentru fiecare cetăţean care îşi plăteşte taxele şi impozitele locale. Dragnea, în mod parşiv, creşte taxele cu mâna primarilor fără măcar să-i fi consultat în prealabil.

„O comună, indiferent de numărul de locuitori ,nu poate avea un buget mai mic de 2.000.000 Lei, în timp ce un oraş nu poate avea mai puţin de 6.000.000 Lei, asta înseamnă, că deși Comuna Jijila are o populaţie mai mare ca oraşul Sulina, totuşi aceasta are un buget mai mic, ori nevoile cetăţenilor  şi serviciile pe care statul trebuie să le garanteze sunt aceleaşi, indiferent de localitatea în care trăiesc. 

Comunele din judeţul Tulcea care au peste 2.000 de locuitori sunt foarte afectate de acest buget, deoarece nu asigură cheltuielile de funcţionare şi întreţinere pentru şcoli şi servicii publice, iar pentru cofinanţările la proiectele nerambursabile nu mai rămâne nimic.

Creşte dependenţa faţă de Consiliul Judeţean, unde primarii vor fi nevoiţi să stea cu mana întinsă pentru a primi sume de echilibrare şi nu mai contează absolut deloc efortul colectării taxelor şi impozitelor locale, sau atragerea de investiţii în localităţi, ci modul în care reuşeşti să sensibilizezi conducerea judeţului.

Acelaşi lucru se întâmplă şi la oraşe şi la muncipiul Tulcea. Bugetul de Stat le dezavantajează foarte mult. Ştim că oraşele Babadag şi Măcin au foarte multe proiecte europene unde trebuie să cofinanţeze, iar acum se văd în imposibilitatea de a o mai face“ a mai precizat Gabriel Herea.         

„Prin noile modificări, cheltuielile cu asistenţa socială trebuie suportate direct din bugetul unităţilor administrativ-teritoriale, ceea ce înseamnă o grevare foarte mare a bugetului la nivelul comunităţilor locale. Acesta este un motiv de neconstituţionalitate. În esenţă, este bine să funcţionezi cu un buget, dar, din păcate, cu actualul buget fantezist suntem nevoiţi să funcţionăm cu 12% din bugetul anului trecut „, a declarat preşedintele organizaţiei municipale a PNL, Michael Gudu.