Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

5 materiale rezistente la incendii 5 materiale rezistente la incendii
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/WCv7VmZfEqw Siguranța în exploatare a construcțiilor a avut mereu în vedere, printre altele, și criteriul rezistenței la foc. Din păcate, puține materiale... 5 materiale rezistente la incendii

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/WCv7VmZfEqw

Siguranța în exploatare a construcțiilor a avut mereu în vedere, printre altele, și criteriul rezistenței la foc. Din păcate, puține materiale de construcții rezistă foarte bine la solicitări de acest tip, însă, tehnologia modernă încearcă mereu să adapteze caracteristicile acestora, astfel încât ele să se comporte cât mai bine. Pe piața construcțiilor există materiale care ard mai ușor, care se aprind instantaneu și altele al căror punct de cedare este mai lent, dar care, totuși, există. Iată câteva dintre cele mai rezistente materiale de construcții la foc, pe care te poți baza în caz de incendiu.

BCA- beton celular autoclavizat

Betonul este un material care, în general, nu arde, nu se aprinde și, așadar, nu constituie un pericol iminent pentru construcții. Totuși, în structura betonului pentru construcții este inevitabilă folosirea armăturilor, adică a oțelului, material sensibil la temperaturi înalte. Blocurile de BCA au devenit, astfel, alternativele comode și sigure la betonul obișnuit. Acestea nu doar că prezintă o rezistență foarte bună la foc, dar țin la distanță igrasia și mucegaiul, deoarece etanșează zonele în care sunt folosite. Blocurile de BCA au greutate redusă, pentru că au o structură poroasă, cu mici goluri de aer. Acest lucru reprezintă un plus semnificativ, deoarece BCA-ul nu va duce la creșterea greutății proprii a construcției. Dacă te-a convins caracteristicile sale, poți cumpara BCA de aici, astfel încât să îți asiguri structura de rezistență a casei împotriva focului. 

Piatra naturală

Piatra naturală se comportă perfect atunci când vine vorba despre incendii, fiind, din acest punct de vedere, un material remarcabil. Totuși, ca orice alt tip de material, chiar și piatra naturală are un punct limită în ceea ce privește temperaturile: circa 1500 de grade C. Reține, însă, că piatra naturală este sensibilă la răcirea bruscă, deoarece, o dată încinsă, poate crăpa la variații mari de temperatură. 

Cărămida

Realizate din argilă, în mod normal, cărămizile trec printr-un proces de uscare în foc. Acest lucru face ca materialul să fie el însuși rezistent, mai ales că punctul său de topire se situează în jurul valorii de 2000 de grade C. Cărămida este foarte rezistentă la foc și se comportă foarte bine la multiplele solicitări ale unei construcții din acest material. Rezistența la compresiune și capacitatea de a funcționa ca un monolit, rezistența la mișcări seismice, datorită „țesăturii” realizate din mortar și cărămidă dar și capacitatea foarte bună de izolare termică fac din cărămidă un material exemplar pentru realizarea locuințelor. 

Sticla

Deși aparent mai puțin utilizată, sticla este, în sine, un material destul de rezistent la foc. Firește, sticla nu va avea caracteristicile blocurilor de BCA sau pe cele ale cărămizii, însă oferă, la rându-i, o alternativă. Totuși, din ce în ce mai multe materiale cu proprietăți similare sticlei, dar mult îmbunătățite din punct de vedere al rezistențelor, sunt lansate pe piață. Din acest motiv, sticla este utilizată acum la prea puține elemente constructive. 

Oțelul

Deși este considerat unul dintre cele mai adaptabile materiale de construcții, oțelul are ca punct slab tocmai temperaturile ridicate. Amintește-ți de Turnurile Gemene din SUA, exemplul perfect de comportare defectuoasă a oțelului în combinație cu temperaturile ridicate. Totuși, acela a fost un caz excepțional, drept pentru care oțelul poate rămâne un material de baza pentru realizarea construcțiilor sau a armăturilor. 

(P)