Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” al judeţului Tulcea îmbracă, de două ori pe an, haina de sărbătoare – pe 28 Februarie, de Ziua...

 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” al judeţului Tulcea îmbracă, de două ori pe an, haina de sărbătoare – pe 28 Februarie, de Ziua Protecţiei Civile din România şi pe 13 Septembrie, de Ziua Pompierilor din România.

  Particularitatea, singura instituţie care îşi aniversează de două ori pe an ziua armei, a apărut în urmă cu nouă ani, când s-a înfiinţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin fuzionarea Grupului de Pompieri cu Inspectoratul Judeţean de Protecţie Civilă.

   În acest an, pe 28 februarie, se împlinesc 80 de ani de la legiferarea primelor activităţi de protecţie civilă din România, iar pe 13 septembrie, 165 de ani de la Bătălia din Dealu Spirii.

În 1933, pe 28 februarie a fost aprobat prin Decretul Regal nr. 468 „Regulamentul de Funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”. Scopul era acela „să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resursele teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”, iar acest moment este considerat data de naştere a Protecţiei Civile în România.

    Numită şi ARMA VIEŢII, având ca deviză motto-ul ”CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA”, Protecţia Civilă este o componentă a apărării naţionale, cuprinzând un complex de măsuri pentru ocrotirea populaţiei, a bunurilor materiale în caz de război, calamităţi sau catastrofe, asigurând condiţiile necesare supravieţuirii acestora.

   Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la „apărare pasivă” la „apărare locală antiaeriană” în 1952, apoi la „apărare civilă” în 1978 şi la „protecţie civilă” în 1994.

   Astăzi, atribuţiile protecţiei civile sunt îndeplinite de către Inspectoratul General şi inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă prin Serviciul de Protecţie Civilă: identificarea riscurilor existente în diferite zone; informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare; organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă; alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului; înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, etc.

    Cu prilejul zilei de 28 Februarie – Ziua Protecţiei Civile din România, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” al judeţului Tulcea va organiza la sediul inspectoratului din str.1848 nr.19, Ziua porţilor deschise în cadrul căreia se vor susţine exerciţii demonstrative urmate de prezentarea tehnicii din dotare.         

   PURTĂTOR DE CUVÂNT AL INSPECTORATULUI PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ „DELTA” AL JUDEŢULUI TULCEA,  Plt. Maj.TULCEANU ANGELA