Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

81 de ani de existenţă a Protecţiei Civile în România 81 de ani de existenţă a Protecţiei Civile în România
  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” al judeţului Tulcea îmbracă, de două ori pe an, haina de sărbătoare – pe 28 Februarie, de... 81 de ani de existenţă a Protecţiei Civile în România

 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” al judeţului Tulcea îmbracă, de două ori pe an, haina de sărbătoare – pe 28 Februarie, de Ziua Protecţiei Civile din România şi pe 13 Septembrie, de Ziua Pompierilor din România.

 Particularitatea, singura instituţie care îşi aniversează de două ori pe an ziua armei, a apărut în urmă cu nouă ani, când s-a înfiinţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin fuzionarea Grupului de Pompieri cu Inspectoratul Judeţean de Protecţie Civilă.

În acest an, pe 28 februarie, se împlinesc 81 de ani de la legiferarea primelor activităţi de protecţie civilă din România, iar pe 13 septembrie, 165 de ani de la Bătălia din Dealu Spirii.

În 1933, pe 28 februarie a fost aprobat prin Decretul Regal nr. 468 „Regulamentul de Funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”. Scopul era acela „să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resursele teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”, iar acest moment este considerat data de naştere a Protecţiei Civile în România.

Din acel moment, apărarea pasivă se detaşează net de apărarea activă şi devine o armă de sine stătătoare, cu organizare proprie, cu un rol bine determinat şi misiuni specifice, născută din nevoia de a proteja populaţia şi valorile materiale în cazul atacurilor aeriene şi şi alte situaţii speciale.

Experienţa şi învăţămintele rezultate în urma celui de-al doilea război mondial au impus studierea şi adoptarea unor forme şi procedee noi de  acţiune, evoluţia în timp a acestora având ca rezultat o contribuţie activă a protecţiei civile în prevenirea, intervenţia şi înlăturarea urmărilor situaţiilor de urgenţă, în condiţiile în care acestea se concretizează acum în calamităţi naturale şi catastrofe. 

Condiţiile create după Revoluţia din Decembrie 1989, au permis aderarea ţării noastre la Convenţiile de la GENEVA, precum şi afilierea la diferite organisme ale O.N.U. şi N.A.T.O. pe linia protecţiei civile şi alinierea la noile acte normative cu aplicabilitate  pe plan internaţional.

Analizând condiţiile geologice, geografice şi de climat ale ROMÂNIEI se poate observa că, din nefericire, ţara noastră este expusă pericolului producerii a aproape tuturor categoriilor de dezastre datorate unor fenomene naturale periculoase, cum sunt: cutremurele de pământ, alunecările de teren, surpările, inundaţiile provocate de ploi sau topirea zăpezilor, înzăpezirile, secetele prelungite şi chiar furtunile puternice. În plus, structura economiei naţionale creează premisele  apariţiei unor fenomene dezastruoase datorate scăpării de sub control a unor procese sau activităţi umane, cum sunt:  accidentele chimice, accidentele  nucleare, alte tipuri de accidente industriale (explozii, incendii etc.), mari accidente de circulaţie şi  transport sau inundaţii datorate distrugerii unor lucrări hidrotehnice (baraje, diguri, sisteme de irigaţii şi altele).

În ultimul timp, ca urmare a unor evenimente dezastruoase cum au fost: inundaţiile de mari proporţii, înzăpezirile, cutremurele de pământ, alunecările de teren, unele accidente chimice, accidente grave de circulaţie auto şi pe calea ferată sau contaminarea radioactivă cu valori semnificative ca urmare a accidentului de la CERNOBÂL, au impus protecţiei civile să-şi extindă domeniul de acţiune pentru completarea şi diversificarea acţiunilor de asigurare a măsurilor de prevenire, protecţie şi intervenţie în caz de calamităţi şi catastrofe. În acest sens, protecţia civilă a acţionat în primul rând pentru crearea unui cadru legislativ corespunzător misiunilor ce-i revin în organizarea, planificarea şi conducerea acţiunilor în cazul calamităţilor şi catastrofelor.

Orientată preponderent spre misiuni de protecţie în caz de război, protecţia civilă a trecut după 1990 respectiv 2004, la reconversie în principal pe situaţii de dezastre. De la 15 decembrie 2004 s-a înfiinţat al nivel naţional Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, iar la nivel judeţean, Inspectorate pentru Situaţii de Urgenţă prin unificarea marilor unităţi şi unităţi de pompieri cu cele de protecţie civilă. Noile structuri  actuale  constituite ( serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă), au ca priorităţi îndeplinirea atribuţiunilor de prevenire,  pregătire, protecţie şi intervenţie la dezastre.

Numită şi ARMA VIEŢII, având ca deviză motto-ul ”CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA”,   Protecţia Civilă reprezintă o necesitate acută şi reală, foarte bine înţeleasă şi sprijinită în ţările cu democraţie occidentală iar progresele pe care acestea le înregistrează denotă că acestea au în vedere permanent asigurarea protecţiei valorilor lor.

În data de 28 februarie, cu prilejul Zilei Protecţiei Civile din România, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” al judeţului Tulcea va organiza la sediul inspectoratului din str.1848 nr.19, în intervalul orar 10.00 – 12.00,  Ziua porţilor deschise,  în cadrul căreia se vor susţine exerciţii demonstrative urmate de prezentarea tehnicii din dotare.         

PURTĂTOR DE CUVÂNT AL INSPECTORATULUI PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ „DELTA” AL JUDEŢULUI TULCEA

            Plt. adj. TULCEANU ANGELA

 

 

 

D