A început plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de porci eutanasiați în județul Tulcea

La finele săptămânii trecute a început plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de porci eutanasiați în județul Tulcea

Deja au fost puse în plată 35 de dosare, în valoare totală de 70.961 lei, către persoane din zona Plaur, Ceatalchioi și Sălceni, banii ajungând în conturile oamenilor.
Printr-o Hotărâre adoptată în şedinţa Guvernului din 5 iulie 2018 a fost reglementata metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, prin completarea Hotărârii Guvernului nr. 1214/2009.
Decizia a fost luată ca urmare a evoluţiei agresive a pestei porcine africane în ţara noastră, care poate cauza pagube economice însemnate crescătorilor de porcine, atât persoane fizice, cât şi persoane juridice.
Fondurile necesare se asigura din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în limita prevederilor bugetare aprobate acestei instituţii, precum şi din fondurile aprobate cu această destinaţie, prin deciziile Comisiei Europene.
Facem precizarea ca pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.