Abandonul şcolar, discutat de tulceni în Serbia

     

    În perioada 25-27 martie, o delegatie a Consiliului Judeţean Tulcea a reprezentat judeţul nostru la Novi Sad, Serbia la lucrările Comisiei de Cultură din cadrul Ansamblului Regiunilor Europene. Din delegatie au făcut parte consilierii judeţeni Mircea Stoian, Petre Marinescu, George Bejan şi Mircea Iordache, consilier în cadrul Biroului Comunicare, Relaţii Externe, Anticorupţie şi Promovarea Judeţului.

    Pe ordinea de zi, cel mai important lucru a fost reducerea abandonului şcolar în Europa, delegaţia Consiliului Judeţean Tulcea prezentând cauzele abandonului şcolar, grupurile de risc şi măsurile de intervenţie propuse pentru a stopa acest fenomen în judeţul Tulcea.

    În cadrul şedinţei, s-a stabilit ca Ansamblul Regiunilor Europene să depună un proiect cu finanţare europeană în cadrul programului Erasmus +, pentru a ajuta regiunile membre să lupte împotriva abandonului şcolar. Consiliul Judeţean Tulcea şi-a manifestat interesul de a deveni partener în cadrul acestui proiect cu finanţare europeană.

    La Novi Sad, delegaţia Consiliului Judeţean Tulcea s-a întalnit şi cu reprezentanţii Consiliului Românilor din Serbia, informându-se, astfel, despre situaţia minorităţii române din Voievodina. Aproximativ 28.000 de români se află în regiunea menţionată, fiind a IV-a minoritate din Serbia. Au fost propuse schimburi culturale şi identificarea unor metode de colaborare în vederea menţinerii vii a conştiiţei româneşti pentru românii din Serbia.