Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Abuzuri şi ilegalităţi: DNA cu ochii pe Primăria Sulina şi ARBDD! (1) Abuzuri şi ilegalităţi: DNA cu ochii pe Primăria Sulina şi ARBDD! (1)
Societatea civilă continuă să protesteze împotriva abuzurilor şi ilegalităţilor ce ameninţă să distrugă una dintre ultimele plaje sălbatice din România şi Uniunea Europeană, plaja... Abuzuri şi ilegalităţi: DNA cu ochii pe Primăria Sulina şi ARBDD! (1)

Societatea civilă continuă să protesteze împotriva abuzurilor şi ilegalităţilor ce ameninţă să distrugă una dintre ultimele plaje sălbatice din România şi Uniunea Europeană, plaja Sulina. Autorităţile locale şi un investitor privat, general SRI, au demarat un proiect de trahsformare a plajei protejate într-un amplu proiect imobiliar, acesta debutând cu un bar ilegal amplasat pe plajă.
„Corupţia este definită ca fiind o stare  abatere de la normalitate , de la datorie , folosirea abuzivă de către funcţionarii publici de decizie, în aplicarea şi respectarea Legii, pe care o îndeplinesc , pentru a acorda celui influient (prin bani , influienta politica etc) sau comunităţii de interese un avantaj economic sau administrativ . În  cazul nostru  este vorba de folosirea de  către persoane din  Primăria Sulina în persoana secretarei jurist Picu Alina şi primarul oraşului Dimitriu Aurel precum şi persoana numită  Guvernator  al  Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării (ARBDD) doamna Viorica-Fănica BÎSCĂ, prin folosirea poziţiei şi funcţiei sale publice , pentru a eluda şi a nu îndeplini norme, baremuri  prevăzute de Legile Statului Român“ spun reprezentanţii Fundaţiei Prietenii Deltei din  Sulina, care împreună cu alte ONG-uri protestează împotriva ilegalităţilor ce au împânzit plaja Sulina, cu marea contribuţie a autorităţilor locale..

Introducere spre ilegalităţi

În data de  15.02.2008, Consiliul Judeţean Tulcea solicita Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării emiterea unui acord de mediu pentru o investiţie pe plaja Sulina , proiect nr 26/2007 pentru obiectul de investiţii „Amenajare plaja Sulina „ proiect întocmit de SC Blominfo-Geonet SRL Târgovişte.
În cadrul şedinţei Colectivului de Analiză Tehnică al ARBDD, din data de 08.07.2009, acceptarea raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului şi eliberarea deciziei de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „AMENAJARE PLAJĂ SULINA”, amplasat în intravilanul oraşului Sulina, judeţul Tulcea, pe o suprafaţă de 3,5 ha.
În documentul respectiv se specifică: Prezenta decizie îşi va produce efectul, după soluţionarea regimului juridic al terenului pe care va fi amplasată investiţia, în suprafaţă de 3,5 ha.
ARBDD emite Acordul de mediu nr.90 din 31.08.2009 care stipula tot ce cuprinde investiţia , printre care şi Platformele pietonale  promenada plajă . În acest acord se specifică : Prezentul acord se emite cu respectarea următoarelor condiţii :
Punctul 4 . Respectarea prevederilor Legii nr. 280/2003 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr 202/2002 privind gospodărirea integrală a zonei costiere , a Ordonanţei de Urgenţă nr.19/2006 privind utilizarea plajei Marii Negre şi controlul activitatiilor desfăşurate pe plaja , a HG nr. 749/2004 privind stabilirea responsabilităţilor , criteriilor şi al modului de delimitare a faşiei de teren aflate în imediata apropiere a zonei costiere , în scopul conservării condiţiilor ambientale şi valorii patrimoniale şi peisagistice din zonele situate în apropierea ţărmului.
Proiectul s-a realizat la preţuri de costuri exagerate, fără a se respecta procedurile legale .
ONG-rile externe şi locale au sesizat că cerinţe impuse în Acordul de mediu obţinut de la ARBDD  nu se respectă  decât parţial , apoi au sosit  evaluatori de mediu din diverse structuri europene ,  au vizitat , fotografiat, filmat zona şi au tras concluzile necesare raportului către UE în  priveşte  măsurile protejării habitatelor periclitate.

Afaceriştii bugetari din Sulina pun în pericol România

Comisia Europeană a declanşat,  procedura de infringement împotriva României. Documentul UE privind declanşarea procedurii de infringement împotriva României a fost  trimis Guvernului României de însăşi comisarul de mediu al UE Janez Potocnik .
Rovana Plumb, Ministrul Mediului şi Pădurilor, în data de 10 Mai 2012, a avut două întâlniri de lucru la Bruxelles, cu Janez Potocnik, comisarul european pentru protecţia  pentru soluţionarea rapidă a procedurilor de infringement, ministrul român a subliniat atenţia pe care o acordă cazurilor de infringement şi a confirmat angajamentul de continuare a dialogului cu Comisia Europeană pentru soluţionarea cât mai rapidă a problemelor existente.
„ARBDD prin doamna Guvernator Viorica-Fănica BÎSCĂ şi  Primăria Sulina    în loc să contribuie la soluţionarea problemei de infrigement  a Statului Român legată de plaja Sulina   , prin modul ilegal cum procedează ,vine să amplifice şi să anuleze eforturile Guvernului în soluţionarea conflictului cu încălcarea directivelor UE“ spune Nicolae Răducu, preşedintele Fundaţiei Prietenii Deltei Dunării .
Proiectul este finalizat , transferat de CJ Tulcea către Primăria Sulina , care prin  Consiliul Local Sulina transfera obiectivul de investiţie al MDRT  „Amenajare Plaja Sulina” , către un SRL(cu răspundere limitată în faţa legii şi capital limitat),  la cererea acestuia ,  respectiv   SRL –SC. ASPL Sulina (cu obiect de activitate doar de colectare  a gunoiului menajer ).şi nu un SRL dezvoltat specializat în turism , mamagement în domeniu etc.
Ilegalitatea este mascata   în şedinţa Consiliul Local  Sulina (CLS)  din data de 16.03. 2012 şi are ca  bază un referat  ,al serviciului de urbanism al  primăriei (referat cerut de cine şi cu ce scop ) şi o expunere verbală de motive a Primarului Dimitriu Aurel  prin care SRL- ASPL va desfăşura activităţile cuprinse în proiect.

Vechile terase, cu aprobarea PHARE

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării din: a fost declarată în 1990, de către UNESCO, Rezervaţie a Biosferei inclusă în Programul UNESCO “Omul şi Biosfera” – MAB, este Zona umedă de importanţă internaţională desemnată de secretariatul Convenţiei Ramsar ,  este inclusă în Reţeaua Natura 2000, listată de către WWF

În Delta Dunării trebuia aplicat  conceptul de turism durabil , defint „ca formă de dezvoltare a turismului ce nu afectează condiţiile de existentă ale unui areal desemnat prin legea ARBDD. De altfel exista mai multe astfel de planuri la nivel european , naţional, al turismului, ARBDD… ,
La Budapesta şi Wiena sau desfăşurat în anii 2005-2006-2007 întruniri de lucru , la care a fost invitată şi Fundaţia Prietenii Deltei Dunării (FPDD), cu participarea reprezentantiilor  unor instituţii internaţionale în domeniu  – UE, CE, GEF, UNESCO, IUCN  şi operatori din mediul de afaceri şi turism.
S-a stabilit ca Sulina să devină terminal pentu navele de croazieră turistică a coridorului VII pan-european -Dunare-Rin-Main. Anual circa 600 de nave de croazieră fluvială  vizitează România. Una din condiţii pentru Rezervaţia Deltei Dunării a fost ca plajele Sulina şi Sf. Gheorghe să fie păstrate în condiţii de plaje naturale
Pe plaja Sulina funcţionează două locaţii construite cu finanţare PHARE printr-un proiect al Fundaţiei de Iniţiativa Locală Europolis , construite în anul 1998 de către Deltacons Tulcea cu toate avizele necesare.şi care sunt suficiente pentru capacitatea plajei oraşului.

În momentul de faţă au fost formulate în scris mai multe acuzaţii cu iz penal la adresa guvernatorului Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Viorica Basca dar şi împotriva primarului Aurel Dimitriu şi secretarei Primăriei Sulina, Alina Picu, acuzaţii ce vor ajunge la Parchet şi Direcţia Naţională Anticorupţie!

Citiţi mâine pe ziaruldetulcea.ro ce acuzaţii i se aduc guvernatoarei Basca şi secretarei Picu.