Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Potrivit legii nr. 76/ 2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, absolvenții instituțiilor de învățământ au dreptul să ceară...
foto arhiva

foto arhiva

Potrivit legii nr. 76/ 2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, absolvenții instituțiilor de învățământ au dreptul să ceară indemnizația de șomaj, dacă nu reușesc să se angajeze în 60 de zile calendaristice de la data absolvirii.

Pentru a beneficia de indemnizația de șomaj, absolvenții trebuie să se înregistreze la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă din raza de domiciliu sau reședință (sau la alți furnizori acreditați de servicii pentru stimularea ocupării forței de muncă).

Aceștia pot fi considerați șomeri numai dacă se regăsesc în următoarele situații:

Sunt absolvenți ai instituțiilor de învățământ, au minimum 16 ani și, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, n-au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale;

Sunt absolvenți ai școlilor speciale pentru persoane cu handicap, au minimum 16 ani și n-au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale.

 ‘În sensul prezenței legi, prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii’.

Indemnizația de șomaj pentru absolvenți este o sumă fixa lunară, acordată pentru jumătate de an, în cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR). Având în vedere că la această dată ISR-ul este 500 de lei indemnizația este de 250 de lei.

Absolvenții pot beneficia de acest drept o singură dată pentru fiecare formă de învățământ absolvită.

Atenție ! Nu pot beneficia de indemnizația de șomaj absolvenții care la momentul solicitării acestui drept urmează o formă de învățământ. De asemenea, nu pot cere indemnizația nici absolvenții licențiați ai facultăților de medicină, medicina dentară și farmacie care la momentul solicitării dreptului au promovat concursul de rezidențiat.