Acțiune de ecologizare organizată de comunitatea din Dunavățu de Jos pe plaja Perișor

În data de 6 mai, comunitatea de săteni și de antreprenori locali din satul Dunavățu de Jos s-a mobilizat pentru o acțiune de igienizare a plajei sălbatice de la Perișor, acolo unde, în fiecare an, ajung foarte mulți dintre turiștii care vizitează zona centrală a deltei Dunării.

Fiecare participant a contribuit cu saci, mănuși, clești și cu bărcile personale pentru desfășurarea campaniei. Au fost colectați zeci de saci de materiale plastice și textile, au fost grupate deșeurile de metal (paturi, butoaie, utilaje ruginite), iar la final sacii au fost aduși cu bărcile la pontonul din sat de unde au fost preluați de serviciul de colectarea a deșeurilor din primăria Murighiol.

Este nevoie permanent de astfel de acțiuni pe teritoriul deltei pentru a reduce cantitatea de deșeuri lăsate în urmă de vizitatori sau aduse de apă, dar și de campanii de informare a cetățenilor și turiștilor. De aceea, comunitatea dunavățeană va organiza periodic astfel de acțiuni atât pe apă cât și pe uscat pentru a contribui la păstrarea unui mediu curat de a cărui frumusețe să se poată bucura toți cei care ajung în deltă.

Colaborarea cu Primăria Murighiol și cu Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării este binevenită pentru că doar împreună, cetățeni și autorități, putem avea o deltă curată. Noi, sătenii din Dunavățu de Jos ne arătăm disponibilitatea de a contribui voluntar la curățenia zonei noastre, însă avem nevoie de sprijinul autorităților cu atribuții pe acest teritoriu atât pentru conștientizarea impactului poluării asupra mediului, traiului localnicilor și a biodiversității deltei cât și pentru implementarea unui sistem de colectare a deșeurilor din zonele frecventate de turiști pentru a evita abandonarea lor.

Delta este a noastră a tuturor și trebuie să-i prezervăm specificul atât pentru noi cât și pentru biodiversitatea care o face atât de specială!

Comunitatea din Dunavățu de Jos, Tulcea