Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Acțiuni de îmbunătățire a condițiilor de cuibărit pentru pelicanul creț Acțiuni de îmbunătățire a condițiilor de cuibărit pentru pelicanul creț
Pelicanul creț (Pelecanus crispus) este una dintre cele mai mari și mai frumoase păsări din România. Este clasificat ca fiind vulnerabil, conform criteriilor IUCN,... Acțiuni de îmbunătățire a condițiilor de cuibărit pentru pelicanul creț

Pelicanul creț (Pelecanus crispus) este una dintre cele mai mari și mai frumoase păsări din România. Este clasificat ca fiind vulnerabil, conform criteriilor IUCN, în toate zonele ce corespund distribuției sale geografice. Însă, Delta Dunării este unul dintre puținele locuri din lume în care această specie a găsit locuri favorabile de cuibărit și reproducere.

Insula Ceaplace de pe lacul Sinoe, a devenit o zonă strict protejată din perimetrul Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) tocmai datorită faptului că an de an, aici găsesc loc prielnic de cuibărit și creștere a puilor un număr semnificativ de perechi de pelican creț. Însă tot an de an, pentru a contracara  efectul valurilor și al fluctuațiilor nivelului apei, este necesară consolidarea suprafeței insulei.

În toamna anului 2017, personalul din teren al ARBDD (inspectorii ecologi care administrează și monitorizează această zonă) a cosit o bandă de protecție împotriva incendiilor în jurul cabanei Cocoru. În data de 6 februarie 2018, stuful rezultat a fost  transportat pe apă în colonia de pelican creț de pe Insula Ceaplace și aranjat pentru crearea unor spații adecvate pentru noile cuiburi de anul acesta, cunoscut fiind faptul că specia revine la vechile locuri de cuibărit la începutul lunii februarie.

În perioada 2005-2009, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română şi Royal Society for the Protection of Birds, a desfășurat proiectul LIFE NATURA (LIFE05NAT/RO/000169) „Salvarea Pelicanului creţ din Delta Dunării”, având ca obiective protejarea populaţiei existente și îmbunătățirea condiţiilor de cuibărire, având ca rezultantă sporirea șanselor de supraviețuire și dezvoltare a noilor generații.