Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

ACȚIUNI ÎN DELTA DUNĂRII, PENTRU COMBATEREA BRACONAJULUI PISCICOL ȘI A EVAZIUNII FISCALE ACȚIUNI ÎN DELTA DUNĂRII, PENTRU COMBATEREA BRACONAJULUI PISCICOL ȘI A EVAZIUNII FISCALE
În perioada 13 – 23 noiembrie a.c., polițiștii Serviciului de Poliție ,,Delta Dunării” au desfășurat acțiuni pentru prevenirea și combaterea pescuitului ilegal, fiind efectuate 19... ACȚIUNI ÎN DELTA DUNĂRII, PENTRU COMBATEREA BRACONAJULUI PISCICOL ȘI A EVAZIUNII FISCALE

În perioada 13 – 23 noiembrie a.c., polițiștii Serviciului de Poliție ,,Delta Dunării” au desfășurat acțiuni pentru prevenirea și combaterea pescuitului ilegal, fiind efectuate 19 controale în Delta Dunării, la Marea Neagră și în punctele de debarcare sau centrele de primă vânzare.

Astfel, au fost indisponibilizate 604 kilograme, de diferite specii de pește, constatate 6 infracțiuni, 3 prevăzute de O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura și 3 infracțiuni de fals în înscrisuri, fiind conduse la sediul poliției, pentru cercetări, 3 persoane.

De asemenea, au fost indisponibilizate o ambarcațiune, un motor de ambarcaţiune, 115 unelte de pescuit (78 de plase de tip setcă monofilament, 24 plase din fir textil şi 13 plase de tip multifilament – în lungime totală de aproximativ 5 kilometri), valoarea totală a bunurilor confiscate fiind de aproximativ 27.200 de lei.

Exemple:

La data de 23 noiembrie a.c., în localitatea Ciucurova, judeţul Tulcea, polițiștii Serviciului de Poliție ,,Delta Dunării” au depistat în trafic un bărbat, de 62 de ani, din municipiul Brăila, în timp ce transporta, fără documente legale de provenienţă, 86 de kilograme de pește proaspăt, din specia caras.

Autoturismul a fost ridicat în vederea continuării cercetărilor.

Cantitatea de peşte a fost confiscată și predată unei societăţi de profil, spre valorificare.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deținerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peștelui și altor viețuitoare acvatice obținute din pescuit ori produselor din pește.

La data de 13 noiembrie a.c. în jurul orei 14:20, în zona canalului de legătură dintre lacul Sinoe şi lacul Istria, situat în apropierea localităţii Nuntaşi, comuna Istria, județul Constanța, politiştii Serviciului de Poliție ,,Delta Dunării” au depistat doi bărbați, la scurt timp după ce ar fi braconat piscicol cu 10 unelte de pescuit de tip setcă monofilament, capturând 70 de kilograme de pește proaspăt, diferite specii.

Cele două persoane ar fi folosit la activitatea de braconaj piscicol o ambarcaţiune tip papuc şi o autoutilitară.

Ambarcaţiunea, motorul şi autoturismul au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor.

Uneltele de pescuit au fost ridicate, în vederea confiscării, urmând a fi predate la Camera de Corpuri şi Obiecte Delicte Tulcea

Cantitatea de pește a fost confiscată și predată unei societăţi de profil, spre valorificare.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni prevăzute de O.U.G. nr. 23/2008, privind pescuitul şi acvacultura.

***

De asemenea, la data de 25 noiembrie a.c., polițiștii Serviciului de Poliție ,,Delta Dunării”, au pus în executare 2 mandate de percheziție, emise de către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța, la sediul unor persoane fizice și juridice, aflate în localitatea Jurilovca, județul Tulcea.

În urma punerii în executare a mandatelor, care vizau activitățile ilicite în domeniul comerțului cu pește și produse din pește, au fost constatate infracțiuni de evaziune fiscală, prevăzute de Legea 241/2005.

Astfel, au fost identificate scriptic 4.802 kilograme de pește, din diferite specii, în valoare de 72.354 de lei, care ar fi fost comercializate ilegal, în perioada 14 august – 25 noiembrie a.c.

De asemenea, polițiștii au constat infracțiuni de deținere de pește și produse din pește fără documente legale și procesare fără drept a peștelui și instigare la procesare fără drept a peștelui.

În acest sens, au fost descoperite 203 kilograme de file de șalău procesat, 72,5 kilograme de  icre de crap procesate și 59 de kilograme de pește proaspăt din specia șalău, sub dimensiunea minimă legală.

Bunurile identificate au fost ridicate, în vederea confiscării.

Totodată, au fost ridicați, în vederea continuării cercetărilor, 42.928 de lei, cu privire la care există date că reprezintă venituri neevidențiate din vânzarea cu pește și produse din pește.

În cauză, cercetările sunt continuate, urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun