Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

ACUZAŢII: DEŞI DINAMOVIŞTI, POLIŢIŞTII ŢIN CU CIOBANUL… ACUZAŢII: DEŞI DINAMOVIŞTI, POLIŢIŞTII ŢIN CU CIOBANUL…
Coincidenţă sau nu, în preajma sărbătorilor pascale poliţiştii tulceni de la Serviciul de Investigaţii Criminale Tulcea au reuşit să-i rezolve problemele unui cioban sibian... ACUZAŢII: DEŞI DINAMOVIŞTI, POLIŢIŞTII ŢIN CU CIOBANUL…
Marta Gheorghe

Marta Gheorghe

Coincidenţă sau nu, în preajma sărbătorilor pascale poliţiştii tulceni de la Serviciul de Investigaţii Criminale Tulcea au reuşit să-i rezolve problemele unui cioban sibian din zona Tatanir. Asta deşi alte zeci de reclamaţii, împotriva respectivului cioban, zac sub praf în sertare de ani de zile.

Deşi probabil de ani de zile sunt sute de dosare în lucru, în preajma Paştelui Inspectoratul Judeţean de Poliţie informează cu mândrie ca
Dosare penale soluționate de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale: „la nivelul Serviciului de Investigaţii Criminale se află în instrumentare un dosar penal, privind comiterea infracţiunii de tâlhărie comisă la data de 15.07.2011 asupra lui M. Gheorghe, de către mai mulţi angajaţi ai unei societăți comerciale, prejudiciul creat prin faptă fiind estimat la 87.000 Ron.
La data de 08 martie a.c., la acest dosar au fost conexate mai multe dosare penale, iar în urma activităţilor de urmărire penală desfăşurate a fost probată comiterea următoarelor infracţiuni: tâlhărie – la data de 15.07.2011, în jurul orei 21.30, C. Cătălin, D. Dumitru, G. Dan, C. Aurel, C. Vasile şi A. Bogdan, în calitate de angajați ai societății comerciale în cauză, fără a avea atribuțiuni de pază, prin amenințare și violență l-au deposedat în scop injust pe M. Gheorghe de un număr de 670 ovine, care au fost restituite, în parte, parţii vătămate ulterior, la intervenția organelor de poliţie, cauzând un prejudiciu de aproximativ 87.000 lei „spune IPJ.
Despre ce tâlhărie este vorba am scris pe larg la vremea respectivă. Mai exact oile ciobanului erau lansate cu veselie în culturile în care alţii investeau legal bani, iar când paznicii fugăreau şi strângeau animalele din zona concesionată, se trezeau cu plângeri penale pentru aşa zise tâlharii, în schimb plângerile agricultorilor zum prin sertare de miliţie pe la Chilia, etc.. Mieii şi brânză de Sibiu sunt argumente convingătoare în anumite cazuri, chiar şi penale…

În timp ce cămătarii, tâlharii, tot felul de interlopi îşi fac treaba fără probleme chiar şi prin centrul municipiului Tulcea, poliţiştii raportează cu succes, ca după aproape doi ani de la sechestrarea oilor şi alte presupuse agresiuni la adresa bunurilor ciobanului Gheorghe Marta     „la data de 28.03.2013, organul de urmărire penală a dispus faţă de D. DUMITRU ordonanţă de reţinere pentru o perioadă de 24 ore, urmând a fi prezentat ulterior instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.
Activităţile polițiștilor vor continua în vederea finalizării cercetărilor cu ceilalţi învinuiţi în stare de libertate “.Precizăm că persoana reţinută a acţionat în nume propriu, exasperata de şicanele ciobanilor,care acţionau în zona păzită de el.
Drumul spre Schengen, dar şi spre masa de Paşte, este liber…

POVESTEA REALĂ

Zecile de reclamaţii depuse la Poliţie au fost tratate cu indulgenţă de oamenii legii, am scris în urmă cu aproape doi ani, în cotidianul Adevărul.

Reclamatiile contra putrezesc prin sertare...

Reclamatiile contra putrezesc prin sertare...

Directorul unei firme străine rupe tăcerea şi face dezvăluiri despre jaful la care autorităţile asistă impasibile de ani de zile. Practic, în zona deltei se aplică doar legea junglei, deşi investitorii hrănesc zeci de familii şi plătesc milioane la stat.
Directorul firmei Deltarom Agriculture, Cristian Florin Cernodolea susţine că ciobanii din zona Pardina, acolo unde se cresc zeci de mii de oi, îşi bat joc de investiţiile lor, provocând pagube foarte mari prin introducerea turmelor în culturile agricole. Deşi în ultimii doi ani a depus aproape cincizeci de plângeri la Poliţie, singurele sancţiuni au fost câteva amenzi ce nu depăşesc cinci sute de lei.
„Crescătorii de oi din zona Pardina se cred stăpânii zonei, dar fără acte. Noi am venit corect, am făcut investiţii, am angajat zeci de oameni cu acte, şi stăm şi ne uităm cum ei îşi hrănesc oile gratuit din culturile noastre. Îţi vine să o iei razna “spune Cernodolea, care arată patru teancuri groase de plângeri, procese verbale de constatare a pagubelor, procese verbale în care ciobani prinşi cu oile în culturi recunosc faptele şi se obligă, până trec „puntea “, să nu mai greşească, totul degeaba.
„Nu pot să înţeleg lipsa de reacţie a autorităţilor, mai exact a celor de la Poliţie, cei de la Frontieră intervin când solicităm, când ni se încalcă proprietatea, etc. În loc să protejeze investitorii serioşi, poliţiştii se fac că nu văd, unele plângeri nici nu le-au înregistrat “mai spune directorul de la Deltarom.

Investitorul englez şi-a luat lumea în cap

Un caz care ilustrează perfect războiul rece dintre ciobani şi agricultori în zona Pardina-Tatanir este cel al unui investitor englez, primul străin care s-a apucat de agricultură în Delta Dunării. În 1998 Peter Topham a închiriat o suprafaţă de teren în incinta Pardina, dar nu a avut mare succes tot din cauza deselor conflicte cu crescătorii de oi, dar şi cu furnizorul de electricitate.
„El era tehnician agricol, se pricepea, a adus utilaje, metode moderne, dar nu a rezistat la certurile ci ciobanii, intrau cu oile peste culturi, şi-a luat lumea în cap şi a plecat, a abandonat afacerea. Atunci munceam mulţi la el, alte locuri de muncă nu prea erau “povesteşte Mihai Cernea, un fost angajat al fermierului englez.
Cei nemulţumiţi de metodele crescătorilor de oi spun că aceştia nu se tem de autorităţi, deoarece au foarte mulţi bani.
„Cară banii cu sacii, stau la Tulcea la hotel, au maşini scumpe, se laudă că nu le face nimeni nimic. Stau şi mă întreb, dacă are rost să mă mai mir de lipsa de reacţie a autorităţilor. Lucrează cu oameni la negru, în timp ce noi plătim taxe şi impozite, cu banii daţi la stat pe o lună plătim zeci de bugetari, poate chiar pe aceia care se fac că nu văd teancurile de plângeri. Ce să facem, să abandonăm toate investiţiile, angajaţii, şi să plecăm în altă parte? “mai spune Cernodolea.

Între timp, deşi s-a schimbat comandantul IPJ, obiceiurile se pare că nu, deci nu rămâne decât să le urăm unora Paste fericit, ca masa îmbelşugata se pare că au găsit de unde…